Bogdan Chiriţoiu: Una dintre priorităţile din 2024 este finalizarea investigaţiilor la bănci

Una dintre principalele priorităţi ale Consiliului Concurenţei pentru acest an este să finalizeze cele două investigaţii la bănci, privind raportările legate de Biroul de Credit şi, respectiv, o posibilă înţelegere între băncile care cotează ROBOR-ul, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului Bogdan Chiriţoiu: Una dintre priorităţile din 2024 este finalizarea investigaţiilor la bănci

Bogdan Chiriţoiu,: Una dintre priorităţile din 2024 este finalizarea investigaţiilor la bănci

Spre finalul acestui an, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, băncile se pot aştepta la un răspuns. Posibilele sancţiuni, afirmă el, vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro.

„Ne dorim să terminăm investigaţiile pe bănci anul acesta. Avem o investigaţie începută acum doi ani de zile şi una pe care am demarat-o anul trecut. Le vom termina în acelaşi timp, chiar dacă ele au fost începute în perioade diferite. O decizie va veni spre finalul anului. În cazul în care vom da sancţiuni, acestea vor fi mari, de zeci sau sute de milioane de euro”, a spus Chiriţoiu marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

Consiliul Concurenţei a început o anchetă legată de evoluţia dobânzilor la lei în urmă cu doi ani. Astfel, în luna noiembrie a anului 2022, instituţia de concurenţă a descins în birourile a zece bănci care cotează ROBOR-ul.

Cele zece bănci care participă la calculul indicelui ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România.

Un an mai târziu, în toamna anului 2023, Consiliul Concurenţei a descins din nou în birourile băncilor, iar de această dată, investigaţia a vizat raportările legate de Biroul de Credit, societate care administrează o bază de date organizată în sistem centralizat, ce conţine date referitoare la activitatea de creditare desfăşurată de instituţiile financiar-bancare autorizate.

Băncile pot interoga baza de date a Biroului de Credit atunci când li se solicită acordarea unui produs de tip credit sau atunci când monitorizează comportamentul propriilor debitori.

Bogdan Chiriţoiu a precizat în timpul conferinţei de presă că echipele de investigaţie ale acestor două anchete nu au finalizat deocamdată procesarea tuturor datelor şi emailurilor pe care le-au colectat de la băncile implicate în aceste investigaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici