- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bogdan Maioreanu, analist eToro: Afganistanul ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale
- Lumea asistă la o nouă criză majoră - imagini cu talibanii intrând în Kabul, civili care se luptă cu disperare pentru a se îmbarca în avioanele care părăsesc ţara.
- Suferinţa umană a fost prezentată pe toate posturile de televiziune, scrie Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.
Bogdan Maioreanu, analist eToro: Afganistanul ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei mondiale
Deşi PIB-ul Afganistanului, de 19 miliarde de dolari, reprezintă un insignifiant 0,02% din economia mondială, această ţară izolată şi muntoasă a dovedit de multe ori (să ne amintim că a contribuit la prăbuşirea Uniunii Sovietice) că are un impact supradimensionat asupra lumii.
Un prim impact economic direct este legat de companiile aeriene care au fost forţate să îşi devieze zborurile euro-asiatice care trec prin Afganistan, cu costuri suplimentare şi timpi de zbor prelungiţi, deoarece spaţiul aerian al ţării a fost rezervat exclusiv pentru operaţiuni militare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
La o scară mai mare, retragerea haotică a arătat din nou instinctul izolaţionist american, SUA făcând un pas înapoi din rolul de "poliţist mondial" pe care adeseori nu s-a simţit confortabilă să şi-l asume. Dacă SUA începe să privească spre interior în loc să răspândească valorile democraţiei şi ale pieţelor libere, absenţa sa din lume lasă un gol care va fi umplut de alţi actori mai puţin binevoitori.
De asemenea, retragerea din Afganistan ar putea avea un mare impact asupra politicii interne americane şi asupra capacităţii administraţiei lui Joe Biden de a-şi impune agenda. Dacă săptămâna trecută, într-un consens neobişnuit în ultimii ani, Senatul a adoptat planul de peste 1 trilion de dolari pentru investiţii în infrastructură, acum republicanii şi unii democraţi au început deja să se distanţeze de Biden şi de politicile sale. Popularitatea lui Biden a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 7 luni, şi este posibil ca după alegerile de anul viitor sa avem un Congres controlat de republicani. Aceasta ar îngheţa probabil orice cooperare politică, de la adoptarea bugetelor până la promulgarea de noi legi.
În condiţiile în care prestigiul SUA este deja afectat, “un nor întunecat ar putea să planeze şi asupra rolului obligaţiunilor de trezorerie americane ca activ de refugiu dar şi asupra dolarului ca monedă de rezervă a lumii", a declarat Christopher Smart, strateg şef global şi director al Barings Investment Institute.
Alt potenţial efect al crizei afgane poate fi o înăsprire a poziţiei Iranului în negocierile sale cu Statele Unite pentru reînvierea acordului nuclear. La rândul lor, americanii ar putea impune mai multe sancţiuni, ceea ce ar putea face ca petrolul iranian să fie mai greu de exportat.
Afganistanul are, de asemenea, potenţialul de a destabiliza ţările vecine şi chiar Europa, dacă se materializează temerile privind o migraţie în masă a refugiaţilor şi chiar a insurgenţilor. Un potenţial semn că se aşteaptă ca situaţia refugiaţilor să se înrăutăţească este faptul că Turcia construieşte deja un zid la graniţa sa cu Iranul pentru a împiedica intrarea refugiaţilor afgani în drum spre Europa. Pakistanul a afirmat, de asemenea, că graniţele sale au fost închise pentru refugiaţii afgani. Uniunea Europeană şi Regatul Unit se pregătesc pentru impact, sperând la o cooperare mai bună în gestionarea migraţiei decât în urmă cu câţiva ani, când masele de refugiaţi din Siria şi-au croit drum pe continent.
În cele din urmă, ar putea exista, de asemenea, noi evoluţii economice majore în interiorul Afganistanului. Un raport recent a arătat că valoarea estimată a depozitelor de minerale rare din Afganistan este cuprinsă între 1 şi 3 trilioane de dolari. Deşi extracţia acestor minerale ar putea dura mulţi ani, infrastructura pentru minerit fiind încă inexistentă, dacă Afganistanul va avea pace şi un guvern stabil, investiţiile ar putea veni din ţări precum China, care au nevoie de aceste resurse.
Pentru moment, în timp ce situaţia din Afganistan evoluează pe zi ce trece provocând incertitudine, pieţele financiare par mai preocupate de posibilitatea încetinirii achiziţiei de obligaţiuni de către Fed, de inflaţie şi de impactul variantei Delta asupra economiilor.
Este greu de prevăzut evoluţia viitoare a Afganistanului, dar un lucru este clar - această ţară săracă, cu doar 34 de milioane de locuitori, îşi va păstra probabil un loc foarte important în afacerile mondiale, cu un impact masiv la o distanţă foarte mare de graniţele sale.
eToro este o platformă de investiţii cu active multiple, fondată în 2007, cu peste 20 milioane de utilizatori înregistraţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO