- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.09.2015, 11:24)
- Raluca Ghinea
Bogdan Olteanu: Nu cred în beneficiile rămânerii în afara zonei euro, trebuie să avem un termen realist
Evaluarea unui calendar de politici, integrarea sa într-o hartă de parcurs şi deducerea unui termen realist de aderare la euro reprezintă "paşii rezonabili" care urmează pentru România, apreciază viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care nu crede în beneficiile rămânerii în afara zonei euro.
Urmărește
187 afișări
Bogdan Olteanu (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
"Găsesc neserioasă abordarea intrării în zona euro a unei economii necompetitive, dincolo de evidenţa faptului că o asemenea evoluţie nu ar fi acceptată de euro zonă. Ea ar fi contrară interesului public, nevoia convergenţei reale este stringentă, urmărirea atingerii unui nivel de convergenţă reală, alături de păstrarea indicatorilor de convergenţă nominală rămân obiective de politici ale următorilor ani, obiective nespectaculoase, dar esenţiale şi care nu pot fi înlocuite prin altele mai rapide, nu există substitut pentru creşterea de productivitate. Evaluarea unui calendar de asemenea politici, integrarea sa într-un roadmap, deducerea unui termen realist de aderare la euro din acestea sunt paşii rezonabili care urmează pentru România", a declarat joi Olteanu la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) organizată la BNR.
El a punctat că anul 2019 nu a fost neapărat, la momentul anunţării sale, o ţintă imposibilă pentru România de a adera la zona euro, însă a devenit pe parcurs, având în vedere că nu a fost elaborast niciun plan.
"Noi (BNR - n.r.) l-am calificat drept o ţintă foarte ambiţioasă şi am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o ţintă nefezabilă pe măsură ce nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acţiune şi de punerea sa în practică", a spus Olteanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
Oficialul băncii centrale şi-a exprimat neîncrederea în soliditatea pe termen lung a argumentelor despre beneficiile rămânerii în afara zonei euro, chiar dacă ele au fost susţinute, nici pentru România, nici pentru aproape orice alt stat european, precizând că discuţia rămâne deschisă pentru Marea Britanie.
"Pe termen mediu, dacă vrem ca europeni să ne păstrăm rolul major în plan internaţional economic, politic, cultural, trebuie să intrăm pe terenul numerelor mari şi din punct de vedere al populaţiei, al Produsului Intern Brut, al exporturilor, al fluxurilor de capital. Pentru a fi soluţia, construcţia europeană trebuie dusă înainte, atât pe planul extinderii, cât şi pe cel al aprofundării. Miza construcţiei politice este esenţială. Din această perspectivă, integrarea economică, financiară şi monetară reprezintă o dimensiune importantă", a adăugat viceguvernatorul BNR.
Olteanu vede o discuţie serioasă şi importantă despre necesitatea intrării în zona euro cu o economie viabilă, ceea ce presupune fundamental bugete echilibrate şi competitivitate asigurate prin reforme structurale.
"Relansarea discuţiei în această vară de către preşedintele României, care a făcut consultări cu primul ministru, cu guvernatorul Băncii Naţionale poate crea premisele unei asemenea construcţii instituţionale, prin reluarea activităţii comitetului interinstituţional de pregătire a trecerii la euro, prin implicarea stakeholderilor şi reluarea dezbaterii publice", a mai spus reprezentantul băncii centrale.
Citeşte şi: Bogdan Olteanu a prezentat date prin care demolează mitul exporturilor României în comunism
Citeşte şi: Bogdan Olteanu: Costurile de creditare au scăzut în ultima lună la bănci şi vor continua să scadă
Citeşte şi: Bogdan Olteanu: Implicarea băncilor în atragerea fondurilor europene ar facilita procesul
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Bogdan Olteanu a prezentat date prin care demolează mitul exporturilor României în comunism
Citește și: Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă BNR. Cristian Popa, respins
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe