Bogza consideră exagerat raportul Consiliului Concurenţei care spune că băncile au poziţie de forţă

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, Mihai Bogza, consideră exagerat un raport al Consiliului Concurenţei privind sistemul bancar, care arată că băncile au o poziţie de forţă faţă de consumatori, în condiţiile în care pierderea băncilor în criză este estimată la 2 miliarde euro.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Bogza consideră exagerat raportul Consiliului Concurenţei care spune că băncile au poziţie de forţă

Bogza consideră exagerat raportul Consiliului Concurenţei care spune că băncile au poziţie de forţă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Nu luaţi niciodată date semestriale când analizaţi sistemul bancar. Luaţi-le la sfârşitul anului, când datele sunt consolidate. Poţi să ai un trimestru, două profitabile, dar la sfârşitul anului sistemul să se ducă în jos. Analiza dumneavoastră ( a Consiliului Concurenţei, n.r.) pentru 2014 arată că în primele două trimestre sistemul bancar este profitabil. Dar pentru sfârşitul anului este estimată o pierdere de circa două miliarde de lei a sistemului bancar, iar pe ansamblu, pe toată perioada crizei, pierderea sistemului bancar este de peste un miliard de euro. În condiţiile acestea, să spui că sistemul bancar are o poziţie de forţă faţă de consumatori, pe un anumit sector, este exagerat", a spus Bogza la lansarea raportului "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie" de către Consiliul Concurenţei.

El adăugat că salută astfel de analize, însă atrage atenţia că trebuie să se acorde o mai mare atenţie la întocmirea lor, deoarece ”sunt anumite chestii de fineţe”.

"Analiza comparativă a evoluţiei dobânzilor cu situaţia comisioanelor pentru serviciile bancare ce acoperă cel mai mare număr de clienţi, indică o putere de piaţă net superioară a băncilor în raport cu clienţii posesori de carduri de debit şi un grad relativ redus de concurenţă generat de nivelul uniform al comisioanelor. O cauză importantă a acestei situaţii este reprezentată de barierele ridicate pentru consumatori în privinţa schimbării furnizorului (switching costs) de servicii bancare (în special cardurile de debit). În acest context, iniţiativele care vizează creşterea caracterului pro-competitiv al reglementărilor, mai ales prin eliminarea barierelor în calea schimbării furnizorului (cum ar fi portabilitatea conturilor bancare), prezintă o importanţă deosebită din perspectiva autorităţii naţionale de concurenţă", se arată în raportul Consiliului Concurenţei.

Bogza, care este şi preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, a cerut Consiliului Concurenţei să se implice în problema evaziunii fiscale evaziunea şi a licitaţiilor trucate.

"Evaziunea fiscală distorsionează piaţa. TVA se încasează doar în proporţie de 40%. Este clar că unii plătesc, iar alţii nu. Este şi problema Consiliului Concurenţei, deşi în primul rând este în sarcina DNA şi a ANAF. Din păcate statul recuperează aceste sume neîncasate la buget tot de la cei care plătesc. Nu ştiu cum s-ar putea implica Consiliul Concurenţei, penru că este o aglomerare de instituţii care se ocupă de problemă. De asemenea, Consiliul trebuie să arunce o privire şi la licitaţiile tructe. Vedem cu toţii sumele plătite pentru autostrăzi, au apărut probleme şi în domeniul IT. Sunt zone în care Consiliul Concurenţei nu are neapărat mandat explicit să se implice, dar după impactul acestora asupra economiei, ar putea să se implice mai mult", a mai spus Bogza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici