- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boitan, King Sturge: Dezvoltatorii vor cumpărători internaţionali pentru produse la standarde locale
Principala problemă a sectorului imobiliar din România a fost că dezvoltatorii au construit la standarde pentru piaţa locală, pe care vor să le vândă unor investitori internaţionali, şi nu lipsa de lichiditate, a declarat, miercuri, Radu Boitan, şeful companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.
"Dezvoltatorii de pe piaţa românească au încercat să aducă clădirile la un standard al pieţei locale, nu la cel european. Noi vrem investitori europeni, externi, dar oferim produse pentru piaţa locală. Aceasta a fost principala problemă a pieţei, nu lipsa de lichiditate. Din acest motiv sunt foarte puţini investitori atraşi să cumpere produse deja existente, ci mai degrabă vor să se implice în proiecte care au rămas nedezvoltate din cauza crizei. Acesta ar putea fi un avantaj pentru România pentru că în celelalte pieţe, dezvoltarea a ajuns la un nivel ridicat, stocurile pe birouri, industrial sau comercial sunt cu mult peste cele de pe piaţa locală", a spus Boitan la o conferinţă organizată de The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) România.
Boitan este începând din acest an şi preşedintele RICS – Institutul Regal al Inspectorilor Acreditaţi în România, recunoscută ca organizaţia supremă la nivel mondial în materie de atestate profesionale în domeniul funciar, imobiliar, construcţii precum şi aspectele de mediu asociate.
În opinia sa, prezenţa investitorilor mari internaţionali, respectiv a fondurilor de investiţii, ar rezolva blocajele pieţei şi ar creşte calitatea pieţei.
"Avem o problemă de reglementare, pentru că aceste structuri au facilităţi fiscale, sunt scutite de taxe în alte ţări pentru că fac investiţii pe termen lung, care nu produc venituri importante imediat şi constant, dar sunt investiţii stabile. Dividendele nu sunt constante. Fondurile importante, mai ales cele germane, cumulează zeci de miliarde de euro şi investesc într-o gamă foarte largă de produse, de la hoteluri, până la spitale şi azile de bătrâni, dar şi oportunist, în terenuri sau clădiri mai slab calitative, dar care reprezintă oportunităţi de creştere a valorii", a adăugat Boitan.
În acest context, el apreciază că o altă problemă a pieţei imobiliare româneşti este că a fost finanţată exclusiv de la bănci, ceea ce a redus potenţialul de dezvoltare a sectorului.
"Pentru că băncile sunt singurele surse de finanţare pe o piaţă, aceasta ajunge doar la 30-40% din potenţialul pe care îl au pieţele mature. Într-o piaţă matură doar 40-50% din finanţarea sectorului de property ar trebui să provină de la bănci", a arătat reprezentantul King Sturge.
În acelaşi timp, Boitan consideră că România "trebuie să stea la rând" după pieţele importante din lume pentru a atrage investitori.
"Pentru un investitor internaţional piaţa este globală. România trebuie să stea la rând, pentru că înaintea noastră stau pieţele mature, apoi urmează alte pieţe din Europa Centrală, gen Polonia, Cehia. Capitalul merge mai întâi pe aceste pieţe şi apoi în România. Noi nici nu avem foarte multe proprietăţi pe care să le oferim spre vânzare acestor investitori, pentru că proprietăţile de prim rang din România, din Piaţa Victoriei, de exemplu, sunt departe de ceea ce numim clădiri de prim rang pe alte pieţe mature, precum Londra", crede Boitan.
Prezenţa redusă a investitorilor instituţionali pe piaţa imobiliară locală este limitată, în opinia reprezentanţilor RICS România
"Din cauza infrastructurii şi a lipsei politicilor aceste fonduri şi trusturi de investiţii nu sunt interesate să investească în România. Se tot vorbea înainte de criză despre venirea unor fonduri de investiţii importante, dar cu timpul s-a văzut că piaţa nu era suficient de bine construită şi nu a ajuns la maturitatea care să permită atragerea de astfel de investitori. Când vorbim de politici, ne referim la legislaţia în domeniul investiţiilor, dezvoltării, fiscalităţii şi regulamenre - autorizaţii, documentaţia necesară dezvoltării", a declarat, Nicoleta Radu, agency director GVA Asco Properties, membru al RICS.
RICS România are peste 96 de membri, iar la nivel mondial organizaţia are peste 100.000 de inspectori acreditaţi în 146 de ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”