"Am alocat deja fonduri pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare, iar în acest an vom porni şi investiţia pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă", a spus Vosganian la forumul economic
Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Autorităţile intenţionează să construiască, până în 2015, alte două rectoare cu puteri similare, în urma unei investiţii de 2,2 miliarde euro. Investiţia nu include costurile de finanţare şi creşterele preţurilor la materialele de construcţie.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu 90,5%, în timp ce Fondul Proprietarea deţine 9,5%.
Anul trecut, au fost selectate şase companii, respectiv CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), Enel (Italia), ArcelorMittal (Galaţi), RWE (Germania) şi Iberdrola (Spania), pentru negocieri în vederea formării unei societăţi mixte care să construiască reactoarele trei şi patru de la Cernavodă.
Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat în luna martie că cea de-a doua centrală nucleară din România va avea între două şi patru reactoare, unitatea urmând să fie construită după anul 2020.