- Home
- Economic
- CAPE TOWN, (26.03.2013, 16:51)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud discută înfiinţarea unor instituţii financiare de tipul BM şi FMI
Marile economii emergente, aşa-numitele ţări BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - discută înfiinţarea unor instituţii financiare internaţionale prin care să combată dezechilibrele economice şi volatilitatea valutară, ameninţând poziţia tradiţională a Băncii Mondiale (BM) şi FMI.
Urmărește
433 afișări
Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud discută înfiinţarea unor instituţii financiare de tipul BM şi FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Liderii statelor BRICS, reuniţi în Africa de Sud pentru un summit care va începe marţi la Durban, vor aproba înfiinţarea unei bănci internaţionale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg.
De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea în comun a rezervelor valutare pentru combaterea crizelor balanţei de plăţi sau crizelor valutare.
"Raţiunea fundamentală pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi instituţii de tip Bretton Woods, înclinate către lumea aflată în dezvoltare. Are loc o înclinare a balanţei puterii către lumea emergentă. Există multe temeri de natură geopolitică în lumea occidentală referitoare la această înclinare", comentează pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanţă Frontier Advisory din Johannesburg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari şi 43% din populaţia lumii, încearcă să obţină mai multă influenţă în sistemul economic şi financiar global. Marile economii aflate în curs de dezvoltare cer de câţiva ani reorganizarea conducerii Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional pentru a reflecta forţa economică tot mai mare a lumii emergente. BM şi FMI au fost înfiinţate în urma tratatului încheiat la Bretton Woods, New Hampshire, în 1944. Liderii celor două instituţii sunt selectate în mod tradiţional din SUA şi Europa de Vest, practică contestată de statele emergente.
Statele Unite nu au ratificat în 2010 un acord prin care statele emergente ar fi dobândit mai multă greutate în voturile din conducerea FMI. Anul trecut, economistul american Jim Yong Kim a obţinut preşedinţia Băncii Mondiale, în defavoarea candidaţilor din Nigeria şi Columbia, susţinuţi de statele emergente.
În timp ce liderii statelor BRICS şi-ar putea da acordul de principiu la summitul din această săptămână pentru crearea unei bănci de dezvoltare, politicienii nu s-au înţeles încă în privinţa detaliilor operaţionale - cum va fi finanţată şi cum va funcţiona instituţia.
Astfel, trimisul Kremlinului în Africa, Mikhail Margelov, a declarat că summitul ar putea să nu aducă noutăţi în privinţa finanţării noii bănci, potrivit Bloomberg. El a afirmat recent că Rusia este în favoarea limitării contribuţiei iniţiale a fiecărui stat la 10 miliarde de dolari.
"Va mai trece ceva timp până când va fi fezabil pentru această bancă să înceapă să finanţeze, să zicem, un proiect de cale ferată. Mai este mult până atunci", comentează la rândul său un analist al Standard Bank Group, cea mai mare bancă din Africa.
Ministrul sud-african al Comerţului, Rob Davies, a afirmat recent că şi utilizarea în comun a rezervelor valutare pentru a combate crizele de monedă este o perspectivă îndepărtată.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46