BRD: Măsurile luate până în prezent sunt insuficiente pentru reducerea deficitului bugetar la 4,4%

Măsurile de reformă adoptate de Guvern până în prezent vor aduce beneficii pe termen lung pentru finanţele publice dar, cel mai probabil, efectele lor pe termen scurt nu vor fi suficiente pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta de 4,4% din PIB, stabilită pentru acest an, potrivit BRD.

Urmărește
7 afișări

"Astfel, Guvernul va continua să se axeze pe reduceri de personal şi cheltuieli de capital, dar credem în continuare că îmbunăţirea colectării taxelor şi reducerea evaziunii fiscale sunt obligatorii pentru a avea sustenabilitate pe termen mediu", se arată în raportul de primăvară al BRD privind perspective macroeconomice.

BRD menţionează că, pentru a reduce deficitul bugetar anul trecut, Guvernul a fost nevoit să adopte, printre altele, o serie de măsuri nepopulare, cum ar fi reducerea cu 25% a salariilor în sectorul bugetar, eliminarea pensiilor speciale şi majorarea TVA de la 19% la 24%.

"Măsurile menţionate mai sus au ajutat la consolidarea deficitului bugetar la 6,5% din PIB în 2010, dar rezultatele puteau fi chiar mai bune", se arată în raport.

Creştere economică estimată de către instituţia bancară pentru acest an este de 1,5% şi ar urma să se accelereze la 3% anul viitor, când consumul intern se va întoarce în teritoriu pozitiv, iar evoluţiile bune ale industriei şi exporturilor vor continua.

În privinţa inflaţiei, analiştii BRD sunt mai optimişti decât Banca Naţională a României, anticipând o rată anuală de 4,9%, cu 0,2 puncte procentuale sub cea mai recentă prognoză a băncii centrale. Estimarea BRD rămâne mai optimistă şi în ceea ce priveşte inflaţia din 2012, prognoza băncii fiind de 3,5% faţă de 3,6% cât a anunţat BNR la începutul acestei luni.

Pe piaţa valutară, BRD consideră că aprecierea recentă a leului fost prea abruptă, astfel că va urma o corecţie.

Pe de altă parte, analiştii susţin că cele mai recente comentarii ale BNR arată o modificare a limbajului care sugerează că intervalul de confort euro-leu s-a schimbat de la 4,1-4,3 la 4-4,2.

"În consecinţă, este puţin probabil ca banca centrală să intervină în piaţă pentru a opri aprecierea recentă a leului, date fiind presiunile inflaţioniste şi fundamentele macroeconomice mai bune", se mai arată în raportul BRD.

Totuşi, analiştii BRD văd posibilă o uşoară depreciere a monedei naţionale până la jumătatea anului, la cel mult 4,15 lei/euro, urmând ca leul să se aprecieze la 4,05 lei/euro până la finele anului, dacă economia îşi va reveni, iar precesul de consolidare fiscală va continua.

Pentru 2012, BRD estimează un curs de 4 lei/euro.

Cursul a închis ziua de miercuri la 4,09 lei/euro, nivel similar cu cel de la închiderea din ziua precedentă.

Potrivit cursurilor medii anunţate de BNR, moneda naţional a câştigat 4,5% în primele patru luni din acest an, iar cotaţia de referinţă de miercuri este cu 4,9% sub nivelul de la finele lui 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici