BRD mizează pentru acest an pe un profit net "stabil sau în uşoară creştere" faţă de 2010

Conducerea BRD-Groupe Société Générale estimează pentru acest an un profit net "stabil sau în uşoară creştere" faţă de rezultatul din 2010, pe fondul unei plafonări sau "uşoare scăderi" a costului riscului, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2011 publicat de bancă.

Urmărește
9 afișări

Banca a înregistrat anul trecut un profit net de 500,5 milioane lei (118,9 milioane euro), cu 36% mai redus faţă de câştigul din 2009, în condiţiile în care provizioanele au crescut cu 41%, dar se plasează pe prima poziţie din sistemul bancar în funcţie de rezultatul net calculat în standarde româneşti de contabilitate (profitul din care se distribuie dividendele aferente exerciţiului financiar).

BRD îşi propune pentru acest an majorarea venitului net bancar cu aproximativ 5% şi limitarea creşterii cheltuielilor operaţionale la nivelul inflaţiei prognozate, de respectiv 5%.

Venitul net bancar al BRD a urcat anul trecut cu 2%, la 3,687 miliarde lei (875,7 milioane euro), iar cheltuielile operaţionale au scăzut cu 6%, la 1,442 miliarde lei (342,5 milioane euro).

Costul net al riscului este estimat la un nivel stabil sau în uşoară scădere, după ce anul trecut a crescut cu 41%, la 1,598 miliarde lei, potrivit materialelor care vor fi discutate în AGA convocată pentru data de 14 aprilie.

Instituţia mizează pe un rezultat brut din exploatare "stabil sau în uşoară creştere" pentru 2011, faţă de 2,24 miliarde lei anul trecut.

În ceea ce priveşte creditele, BRD îşi propune menţinerea portofoliului pe segmentul persoanelor fizice şi creşterea cu 5-10% pe cel de pe segmentul firmelor. Pe partea de depozite, instituţia previzionează un avans cu 5-10%, de la 29,82 miliarde de lei.

Soldul creditelor a coborât cu 1,8% anul trecut, la 37,13 miliarde de lei, în timp ce depozitele instituţiei au avansat cu 2%, la 29,82 miliarde de lei.

Investiţiile sunt prevăzute în creştere, în principal cele informatice şi imobiliare.

BRD îşi propune o abordare conservatoare a pieţei micro-intreprinderilor şi creşterea prudentă pe piaţa intreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, banca vrea să-şi menţină prezenţa pe piaţa corporate şi a sectorului public, prin finanţări şi absorbţii de fonduri europene.

BRD va rumări să-şi intensifice operaţiunile de piaţă în cooperare cu Société Générale. Reprezentanţii BRD au anunţat la începutul lunii martie că banca va merge în consorţiu cu Société Générale şi Citibank pentru intermedierea ofertei secundare de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), pe care statul o va derula în acest an.

Pentru 2011, banca îşi propune optimizarea şi raţionalizarea nivelului reţelei de unităţi şi a grupului, precum şi deschiderea a şapte agenţii dedicate clienţilor cu venituri ridicate, din care cinci să fie operaţionale până la finalul anului.

Tot la AGA din aprilie, acţionarii vor discuta distribuirea unui dividend brut pentru 2010 de 0,17957 lei pe acţiune, cu 36% mai redus decât cel alocat în anul precedent, în valoare totală de 125,1 milioane lei.

BRD are un capital social de 696,9 milioane lei, împărţit în 696,9 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Potrivit celor mai recente raportări, un pachet de acţiuni reprezentând 59,36% din titluri este deţinut de Société Générale Paris. Printre cei mai mari acţionari ai BRD se numără cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat puţin peste 22% din titluri.

Acţiunile băncii se tranzacţionau în sesiunea bursieră de luni la un preţ de 14 lei, cu 0,71% sub referinţă. La acest nivel, capitalizarea BRD este de 9,75 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici