BRD: România va avea în 2010 o creştere de 1,5%, dublă faţă de media europeană
Limitarea creşterii economice undeva la 1,5% ar reprezenta o revenire sănătoasă, după corecţia abruptă din 2009, consideră economistul şef al BRD, Florian Libocor.
BRD: România va avea în 2010 o creştere de 1,5%, dublă faţă de media europeană (Imagine: Mediafax Foto)
"Ştiu că există estimări pentru o creştere de 2-3%, poate şi 4%. M-ar bucura să fie doar 1-1,5% pentru 2010, nu pentru că este estimarea BRD, ci pentru că ar însemna o revenire şi o creştere sănătoasă", a spus Libocor.
El crede că România va urma cu o anumită întârziere trendul din UE, dar va închide 2010 cu o creştere dublă faţă de media europeană, estimată la 0,7%.
Creşterea de 1,5% prognozată pentru acest an presupune un avans de 1% în industrie şi de 2% în comerţ, în timp ce construcţiile vor continua să scadă, cu 5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Pentru 2011, prognoza BRD indică o creştere economică de 3%, un avans similar la industrie şi comerţ, şi o revenire în zona pozitivă a construcţiilor, respectiv un avans de 5%.
Libocor apreciază că nicio economie nu poate să crească doar din exporturi, fără să se bazeze şi pe consumul intern. Pentru acest an este anticipată o revenire a consumului de 2,3%.
Printre factorii pozitivi care vor determina revenirea economiei, Libocor a enumerat scăderea dobânzilor, stabilitatea politică, reluarea acordului cu FMI şi CE, o revenire a consumului, acompaniat de exporturi, reducerea percepţiei de risc şi corecţia deficitul de cont curent operată anul trecut.
Pe de altă parte, economistul şef al BRD indică ca factori de risc insolvenţa în creştere, contractarea pieţei muncii, refacerea încrederii într-un ritm lent, lipsa proiectelor pentru accesarea fondurilor UE, eforturile de consolidare fiscală şi economia subterană.
Atât Guvernul, cât şi FMI au o prognoză centrală de 1,3% pentru creşterea economiei în acest an.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Printre criteriile impuse României pentru virarea tranşelor de bani de la instituţiile financiare internaţionale se numără şi îndeplinirea anumitor ţinte pentru deficitul bugetar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO