- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.03.2019, 17:27)
- Izabela Cutieru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BREXIT determină scăderea numărului de muncitori migranţi sezonieri. Lipsa lucrătorilor din România şi Bulgaria ar putea duce la „criza sparanghelului”
Mulţi producători britanici de fructe şi legume se bazează aproape în totalitate pe muncitorii sezonieri, migranţi din UE, România şi Bulgaria, care acceptă locuri de muncă pe termen scurt pe care muncitorii britanici nu le doresc, iar lipsa acestora ar putea duce la criza sparanghelului.
Urmărește
2070 afișări
BREXIT determină scăderea numărului de muncitori migranţi sezonieri. Lipsa lucrătorilor din România şi Bulgaria ar putea duce la „criza sparanghelului”
Sezonul sparanghelului în Marea Britanie este scurt şi timpuriu - în mod tradiţional, acesta se desfăşoară începând cu 23 aprilie, până la jumătatea lunii iunie. Această situaţie va reprezenta primul mare test al crizei sezoniere a forţei de muncă a anului 2019.
Anul acesta, antreprenorii britanici au fost nevoiţi să facă eforturi mai mari pentru a recruta români şi bulgari, în mare parte temători cu privire la lungul proces reprezentat de Brexit, în condiţiile în care premierul Theresa May solicită aprobarea Parlamentului pentru un acord de separare de Uniunea Europeană. Emigranţii sunt, de asemenea, preocupaţi cu privire la modul în care vor fi primiţi de către britanici, care au votat, în 2016, că doresc să părăsească UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
„Dacă avem cu 20% mai puţini muncitori, atunci vom recolta cu 20% mai puţin sparanghel”, a spus Chris Chinn, un antreprenor din Marea Britanie. „Agricultura din Regatul Unit nu este un joc cu marjă mare, deci un minus de 20% presupune că vom ieşi în pierderi. 50% poate cauza faliment”, a completat acesta.
Preocuparea antreprenorului s-a intensificat după ce 20 dintre cei 100 de muncitori care ar fi trebuit să contribuie la cultivarea culturilor în luna ianuarie au renunţat. Dintre cei 247 de lucrători care ar trebui să sosească între 31 martie şi 6 aprilie, 125 încă trebuie să îşi rezerve zborurile, a spus acesta.
Cu doar 11 zile până la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, Guvernul nu a aprobat încă un acord de retragere sau de prelungire, ceea ce înseamnă că riscul unui Brexit fără acord nu poate fi exclus.
Dacă Marea Britanie va fi de acord cu o înţelegere de separare, va începe o perioadă de tranziţie, în cadrul căreia va fi menţinută libertatea de mişcare, până la sfârşitul anului 2020. În absenţa unei înţelegeri, cetăţenii UE care sosesc în Marea Britanie după data de 29 martie vor fi nevoiţi să se înregistreze pentru a putea lucra pe o perioadă mai lungă de trei luni.
Elina Kostadinova, manager la Cobrey Farms, în Varna, Bulgaria, a declarat că mulţi muncitori nu aleg Marea Britanie drept destinaţie pentru muncă din cauza Brexit. „Aceştia nu ştiu dacă vor fi primiţi în ţară, cât timp vor putea sta, cum ar putea călători şi ce le rezervă viitorul”, a spus aceasta. „Ar fi minunat dacă guvernul britanic ar putea lua o decizie”.
Fermele britanice alocă, de obicei, lucrătorilor salariul minim naţional de 7,83 lire pe oră, plus bonusuri în funcţie de performanţă.
Sectorul fructelor şi legumelor din Marea Britanie se bazează, în fiecare an, pe aproximativ 80.000 de lucrători sezonieri din UE. După ce odată abundau de solicitări, în prezent agenţiile de muncă declară că interesul a scăzut în 2017 şi 2018, deoarece muncitorii din România şi din Bulgaria au optat pentru alte ţări din UE.
În ultimele două sezoane, Marii Britanii i s-a redus numărul de lucrători cu aproape 10.000, fapt ce ameninţă aprovizionarea cu alimente şi forţează fermele să plătească salarii şi prime mai mari. La sfârşitul verii, fermele vor oferi cazare gratuită şi vor acoperi costurile aferente zborurilor pentru a-i convinge pe muncitori să aleagă în continuare Marea Britanie drept destinaţie pentru muncă.
Concordia, o organizaţie caritabilă care găseşte companii de recrutare din UE pentru fermele britanice, a declarat că acum face eforturi mult mai mari în privinţa recrutării. „Agricultura Regatului Unit va intra, cu siguranţă, într-o perioadă de criză. Lipsa muncii înseamnă lipsa recoltei, ceea ce înseamnă că nu vor exista fructe şi legume pe rafturile supermarketurilor britanice”, a declarat Stephanie Maurel, directorul executiv al companiei.
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Curtea de Conturi: Proiectele Ministerului Comunicaţiilor au prejudiciat bugetul cu zeci de milioane de lei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe