Britanicii de la Man GLG, cei mai mari investitori în obligaţiunile de 500 mil. euro ale Romgaz

Man GLG, manager britanic de investiţii, specializat în administrarea de fonduri de acţiuni, obligaţiuni şi cu expunere pe pieţe emergente, a fost cel mai mare investitor în emisiunea inaugurală de obligaţiuni a Romgaz, listată marţi la BVB, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei de stat.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Britanicii de la Man GLG, cei mai mari investitori în obligaţiunile de 500 mil. euro ale Romgaz

Britanicii de la Man GLG, cei mai mari investitori în obligaţiunile de 500 mil. euro ale Romgaz

„Au fost investitori mari, fonduri mutuale, fonduri de investiţii. De exemplu, cel mai mare investitor pe care l-am avut a fost Man GLG, care a avut un tichet de peste un sfert de miliard de euro. Au fost nume foarte bune, de aici şi interesul pentru bonduri”, a declarat Răzvan Popescu, scrie Ziarul Financiar.

Man GLG este deţinut de Man Group, cel mai mare fond de hedging listat la bursă din lume, cu active sub administrare de 178 miliarde de dolari la jumătatea lunii iunie, conform Reuters. Compania este prezentă pe Bursa de Valori din Londra sub simbolul EMG, având o capitalizare de 2,5 miliarde de lire.

Romgaz a atras 500 de milioane de euro în prima mare emisiune de obligaţiuni a unei companii de stat din România, la o dobândă de 4,77% pe an printr-o emisiune de obligaţiuni care a avut un interes uriaş: 5,9 miliarde de euro. Banii vor merge parţial către susţinerea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.

„Vedem că obligaţiunile s-au cumpărat şi după emisiune. În general, probabil că aceşti investitori sunt «buy and hold», dat fiind că emisiunea este şi pe termen relativ scurt pentru fondurile mutuale şi fondurile de pensii. Adică ei văd cinci ani ca fiind un termen scurt”, continuă CEO-ul.

Acţiunile SNG se depreciau cu 1,5% la ora publicării ştirii, la aproximativ o oră de la startul şedinţei de tranzacţionare de marţi. Compania are o capitalizare de 21 de miliarde de lei şi este deţinută în proporţie de 70% de statul român prin Ministerul Energiei.

Când ia în calcul societatea o altă emisiune de obligaţiuni?

„Depinde foarte mult de condiţiile din piaţă. Vom pregăti a doua emisiune în linie cu necesarul nostru de finanţare pentru Neptun Deep şi celelalte proiecte. Dacă mă întrebaţi acum, după jumătatea anului viitor (va avea loc a doua emisiune – n.r.), însă lucrurile pot evolua”, răspunde Răzvan Popescu.

Ce a mai declarat şeful Romgaz la evenimentul de listare:

„Având o politică investiţională atât de ridicată, cea mai mare din istoria companiei, şi abordarea noastră trebuie să fie una realistă din punct de vedere al dividendelor. Trebuie să ne concentrăm în această perioadă investiţională până în 2027, când primul gaz din Neptun Deep va curge. Deci politica de dividende trebuie să fie una responsabilă pentru viitorul companiei şi investiţiile pe care ni le-am asumat”.

„Mesajul pe care l-a transmis această emisiune întregii pieţe este că reprezintă o soluţie, că emisiunea de obligaţiuni este o soluţie mai ieftină, mai transparenţă de a atrage capital pentru investiţii”.

„Cred că acest succes ar putea impulsiona şi celelalte companii din portofoliul Ministerului Energiei, deja listate pe Bursa de Valori, să perceapă acest instrument ca pe unul fezabil pentru finanţare, mai ales când este vorba de proiecte mari, strategice”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici