Cotaţiile bursiere ale gazelor naturale folosite în Europa continentală sunt influenţate de preţurile barilului de ţiţei, prin contracte pe termen lung cu producători mari, precum Rusia şi Norvegia.
Germania importă circa 80% din necesarul anual de gaze.
"Ştim că această măsură este o povară grea pentru mulţi dintre clienţii noştri, dar avansul de 58% al preţurilor la păcură faţă de luna ianuarie ne împiedică să mai amânăm ajustarea preţurilor", a declarat directorul de vânzări al filialei de nord a E.ON.
Sute de firme locale de utilităţi şi operatori de servicii de internet şi-ar putea mări tarifele, pentru a face faţă cheltuielilor provocate de scumpirea operată de E.ON.
E.ON Rurhgas este cel mai important importator şi distribuitor de gaze naturale din Germania.
Grupul controlează, pe piaţa gazelor din România, distribuitorul şi furnizorul Distrigaz Nord, care alimentează cu gaze circa 1,3 milioane de clienţi din 20 de judeţe printr-o reţea de distribuţie de 18.000 kilometri.
E.ON Gaz România a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să crească, la 1 iulie, cu 24% preţul gazelor livrate populaţiei, şi să aşteaptă ca instituţia să decidă o "majorare consistentă" a tarifelor.
Şeful direcţiei de tarife din ANRE, Gabriel Sârbu, a afirmat că autoritatea analizează procentul de creştere a preţului la gaze, fără să ofere detalii.