BT: Dacă BNR vrea să încurajeze creditele în lei, trebuie să reducă RMO la 2%

Directorul general al Băncii Transilvania, Robert Rekkers, consideră că BNR trebuie să reducă rezervele minime obligatorii la lei de la 15% la 2%, dacă vrea să încurajeze creditarea în moneda locală.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului BT: Dacă BNR vrea să încurajeze creditele în lei, trebuie să reducă RMO la 2%

Directorul general al Băncii Transilvania, Robert Rekkers (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Dacă România, BNR, vrea să încurajeze creditele în lei, atunci trebuie să reducă rezervele minime la lei la 2%, nivelul pentru rezerve minime în zona euro. Asta ar fi o măsură normală. Oricum, inflaţia este în scădere şi nu văd un impediment acolo", a afirmat, marţi, Rekkers, la seminarul "Ce credit este mai bun - în lei sau în euro?", organizat de Ziarul Financiar.

El anticipează că BNR va reduce, pe 4 noiembrie, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%.

În cadrul aceluiaşi seminar, Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii, anticipează pentru săptămâna viitoare o reducere de maxim 0,25 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară.

Crăciun a atras atenţia că, în prezent, există din nou o situaţie în care are loc o decuplare între dobânda de politică monetară şi cea interbancară, ceea ce face ca relevanţa a ceea ce trebuia să fie dobânda cheie să scadă din nou.

Preşedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, anticipează că BNR va menţine dobânda de politică monetară, dar vrea ca rezervelor minime obligatorii la lei să se reducă, deşi nu crede că banca centrală va adopta această măsură în contextul actual.

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, vrea ca BNR să continue cu semnalul care a început să-l dea în piaţă, de reducere a dobânzii de politică monetară.

"Cred că este momentul să se dea un semnal şi privind reducerea costurilor la fondurile la lei, prin reducerea RMO la lei", a încheiat Gheţea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici