- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bucureşti şi Constanţa ar putea primi doar parţial căldură la iarnă
Oraşele Bucureşti şi Constanţa ar putea fi alimentate doar parţial cu căldură şi apă caldă în această iarnă de către producătorul de energie termică Electrocentrale(ELCEN), societate care are de recuperat datorii de circa 450 milioane euro de la regiile de termoficare RADET din cele două localităţi.
Bucureşti şi Constanţa ar putea primi doar parţial căldură la iarnă (Imagine: Mediafax Foto)
"Regiile de termoficare RADET Bucureşti şi Constanţa au datorii neachitate de circa 450 milioane de euro către producătorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, aflat în situaţia de a nu mai putea furniza energie termică şi apă caldă menajeră în cele două mari oraşe. ELCEN se află în acest moment în postura de a furniza parţial energie termică dacă nu îşi va încasa datoriile de la cei doi distribuitori de energie termică", informează ELCEN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Donald Trump şi Olaf Scholz au vorbit la telefon. Au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
-
Oficial american: Pakistanul dezvoltă rachete care ar putea lovi SUA
-
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând anul trecut aproximativ 40% din consum (6,662 milioane gigacalorii) şi circa 13% din electricitatea produsă în ţară (6,759 miliarde kWh).
Societatea asigură căldură şi apă caldă menajeră pentru aproape 600.000 de locuinţe în Bucureşti şi circa 80.000 în Constanţa.
RADET Bucureşti are către ELCEN restanţe de 714 milioane lei, iar RADET Constanţa de 148 milioane lei, la care se adaugă penalităţi de 608 milioane lei, respectiv de 121 milioane lei.
"Aceste datorii nu pot fi anulate, fiind prevăzute în Codul Fiscal. (...) Îngrijorător este faptul că, deşi au fost atenţionaţi în repetate rânduri asupra implicaţiilor neonorării facturilor, cei doi distribuitori din subordinea primăriilor Bucureşti şi Constanţa nu întreprind nimic", a precizat directorul comercial al ELCEN, Irina Duica.
Compania arată că în iernile trecute a reuşit să achiziţioneze combustibil, şi astfel să producă energia termică, prin contractarea de credite.
Până în prezent, ELCEN a atras astfel de credite cu garanţii guveramentale în cuantum de aproximativ 220 milioane euro.
Costurile cu achiziţia combustibilului reprezintă circa 80% din preţul final al energiei electrice şi termice produse de ELCEN, iar în ultimii cinci ani preţurile combustibililor au crescut cu peste 300%, atât în România, cât şi pe plan internaţional.
În condiţiile în care regiile de termoficare nu plătesc datoriile către ELCEN, societatea nu va dispune de fondurile necesare pentru achiziţia de combustibil pentru producerea de energie electrică şi termică.
"Situatia a devenit critică, pentru că datoriile celor doi distribuitori au crescut foarte mult, posibilitatea de accesare de credite cu dobânzi mici, cu garanţie de stat, a dispărut, acestea fiind considerate în legislaţia europeană ajutoare de stat. ELCEN are, la rândul său, de plătit furnizorii de combustibil, precum şi ratele la creditele luate pentru asigurarea continuităţii furnizării agentului termic către populaţie", menţionează sursa citată.
Unul dintre motivele pentru care RADET nu îşi plăteşte datoriile către ELCEN este neîncasarea facturilor de la populaţie, potrivit producătorului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO