Bucureştiul a devenit un oraş mai ieftin pentru angajaţii străini

Bucureştiul a coborât 14 locuri în şase luni în topul celor mai scumpe oraşe din Europa pentru angajaţii relocaţi de companiile străine, ocupând locul 71, în timp ce la nivel mondial se află pe poziţia 132, mai jos cu 27 locuri, potrivit unui studiu realizat firma britanică ECA International.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul a devenit un oraş mai ieftin pentru angajaţii străini

Bucureştiul a devenit un oraş mai ieftin pentru angajaţii străini

Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2007-martie 2008.

În studiul anterior, prezentat în luna noiembrie a anului trecut, Bucureştiul ocupa locul 57 în clasamentul celor mai scumpe oraşe din Europa şi 105 pe plan mondial pentru reprezentanţii firmelor străine detaşaţi în Capitală, potrivit firmei de resurse umane ECA International.

Specialiştii ECA Internaţional au comparat nivelul costurilor de trai în cele mai mari 370 oraşe din 184 de ţări pentru a calcula un coş mediu compus din 128 de bunuri de consum şi servicii. În clasamentul final pentru Europa au intrat 75 de oraşe din 38 state.

Capitala României a fost devansată, printre alte oraşe, de Budapesta - locul 69, Kiev - 66, Riga - 63, Belgrad - 60, Sofia - 56, Madrid - 44, Barcelona - 37, Roma- 19, Instanbul - 14 şi Viena- 13.

Costurile de trai sunt mai mari în Bucureşti compativ cu Vilnius, Skopje şi Minsk.

Cel mai ieftin oraş din Europa este Chişinău, care ocupă locul 75 în Europa şi 195 la nivel internaţional.

Cel mai scump oraş din Europa pentru expaţi este capitala Norvegiei, Oslo, care ocupă de altfel şi locul doi la nivel mondial. În primele zece oraşe din Europa se mai află Stavanger, Copenhaga, Moscova, Geneva, Zurich, Basel, Berna, Helsinki şi Saink Petersburg.

Parisul rămâne în continuare cel mai scump oraş din Franţa, clasându-se pe locul 11 în Europa şi 19 la nivel internaţional.

Praga, Varşovia şi Bratislava au urcat puternic în ultimele şase luni în clasament, din cauza aprecierii monedei naţionale şi a nivelului relativ ridicat al inflaţiei. Din punct de vedere regional, oraşele din Marea Britanie au scăzut cel mai mult în clasament în ultimele şase luni, ca urmare a deprecierii lirei sterline.

Luanda, capitala Angolei, râmâne cel mai scump oraş din lume pentru expaţi, potrivit analizei semestriale privind costurile de trai. Tokyo, oraşul cel mai scump din Asia, s-a clasat pe locul 13 la nivel mondial, în timp ce Maseru (Lesotho) este în continuare cel mai ieftin oraş din lume.

"Prezenţa Luandei în fruntea clasamentului poate surprinde, dar este important să se ţină cont că ECA a comparat preţurile la bunuri şi servicii similare pe toate continentele, iar unele produse pot fi foarte scumpe în oraşe precum Luanda, unde nu se găsesc la nivel local", a declarat purtătorul de cuvânt ECA International, Frederic Franchi.

Numeroase companii aflate în afara zonei euro care şi-au trimis angajaţii în Germania sau Franţa s-au confruntat recent cu probleme cauzate de reducerea puterii de cumpărare a salariaţilor detaşaţi, în contextul aprecierii monedei europene.

Motivele principale pentru care au dus la creşterea considerabilă a cheltuielilor în cele mai multe oraşe din lume sunt preţul petrolului şi al hranei. De asemenea, inflaţia şi rata de schimb au avut un impact major în schimbările care s-au produs în clasament în ultimul semestru.

"Aprecierea monedei europene a păstrat la un nivel ridicat costurile de trai pentru străini în zona euro", se mai arată în studiu.

Companiile multinaţionale utilizează rezultatul clasamentului pentru a recompensa salariaţii detaşaţi în afara ţării de origine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici