- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.03.2023, 15:15)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bucureştiul conduce în Topul judeţelor în ceea ce priveşte exporturile şi importurile
Firmele cu sediul social în municipiul Bucureşti conduc în Topul judeţelor în ceea ce priveşte exporturile şi importurile, a anunţat joi Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.
Urmărește
265 afișări
Potrivit unui comunicat al CCIB, la 31 octombrie 2022, firmele cu sediul social în municipiul Bucureşti au exportat mărfuri în valoare de 15,3 miliarde euro, reprezentând 19,9% din exportul României, depăşind cu 37% valoarea realizată în perioada similară din 2021, medie superioară creşterii exportului românesc în perioada respectivă (25,8%). În perioada analizată, ponderea municipiului Bucureşti în exportul României a crescut cu 1,6 puncte procentuale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
În primele 10 luni din 2022, firmele din Bucureşti au exportat mai mult cu 46,4% comparativ cu perioada similară din 2020, rezultând că tendinţa de majorare din 2021 s-a intensificat în 2022.
Municipiul Bucureşti a fost urmat în acest Top de judeţele: Timiş cu o pondere de 9,1% din exportul României, Argeş – 6,7%, Braşov – 4,6%, Ilfov – 4,3%, Arad – 4,0%, Dolj – 3,7%, Alba –3,5%, Sibiu -3,4% şi Prahova – 3,2%. Ponderea acestor 10 structuri administrative în exportul României a fost de 62,4%, în timp ce restul de 32 judeţe au însumat doar 37,6%.
Principalele grupe de mărfuri exportate de firmele cu sediul social în Bucureşti au fost: maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora, produse minerale, produse ale regnului vegetal, produse ale industriei chimice, metale comune şi articole din acestea, produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice şi oţet, tutun şi înlocuitori de tutun prelucraţi, aceste 6 grupe deţinând o pondere de 76,7% din exportul firmelor bucureştene.
În ceea ce priveşte importurile, firmele cu sediul social în Municipiul Bucureşti au înregistrat o valoare de 33,6 miliarde euro, deţinînd o pondere de 31,9% din importul României în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022, reprezentând o majorare cu 33%, faţă de aceeaşi perioadă din 2021.
În Top s-au mai clasat judeţele: Ilfov – 9,0%, Timiş – 6,5%, Argeş –3,9%, Constanţa – 3,7%, Prahova – 3,4%, Cluj - 3,3%, Braşov - 3,2%, Arad - 2,7% şi Alba – 2,4%. Ponderea acestor 10 judeţe în importul României a fost de 70,0%, în timp ce restul de 32 au însumat 30%.
Ca structură a mărfurilor importate de firmele cu sediul social în Bucureşti, principalele grupe care se regăsesc în statistica perioadei analizate au fost: maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora, produse ale industriei chimice, produse minerale, metale comune şi articole din acestea, produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice şi oţet, tutun, vehicule, aeronave, vase şi echipamente de transport, care au deţinut o pondere de 71,4% din exportul firmelor bucureştene.
„Agregând datele de mai sus rezultă că firmele bucureştene au derulat în primele 10 luni ale anului 2022, operaţiuni de comerţ internaţional în valoare de 48,9 miliarde euro, reprezentând 26,8% din comerţul exterior al ţării noastre. Pe locul 2 s-a situat judeţul Timiş cu o pondere de 7,6%, iar pe 3, judeţul Ilfov cu 7,0%”, arată CCIB.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe