Buffett: Ameninţarea de a nu creşte limita de îndatorare este o armă politică de distrugere în masă

Ameninţarea unor politicieni americani de a nu creşte limita de îndatorare a SUA, după ce banii au fost deja cheltuiţi de către stat, este "o armă politică de distrugere în masă" care nu ar trebui folosită, a declarat miliardarul american Warren Buffett.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Buffett: Ameninţarea de a nu creşte limita de îndatorare este o armă politică de distrugere în masă

Warren Buffett (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştiu că a fost folosită şi în trecut, dar am folosit şi bomba atomică în 1945 şi am decis că nu vom mai face niciodată aşa ceva", a spus el într-un interviu pentru CNBC.

Congresul american negociază încă un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a SUA, de 16.700 de miliarde de dolari, înaintea termenului limită care este joi. Trezoreria americană a avertizat că dacă nu este majorat plafonul, nu va putea contracta împrumuturi noi peste această limită. O prelungire a blocajului şi incapacităţii SUA de a împrumuta ar putea aduce statul american în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile începând din perioada 22 octombrie - 1 noiembrie.

Buffett a cerut ambelor partide din Congres, Democat şi Republican, să nu folosească limita de îndatorare drept armă.

"Există destule alte arme care pot fi folosite", a spus el.

În pofida tergiversării negocierilor până în ultimele zile, Buffett a declarat că nu se aşteaptă ca SUA să facă ceva care să-i "afecteze parcursul ireproşabil de 237 de ani". Dacă s-ar întâmpla, însă, aşa ceva, ar fi "un act de pură idioţenie", a adăugat investitorul.

Buffett a făcut declaraţii similare legate de limita de îndatorare şi la începutul lunii octombrie. Politicienii ar trebui să înceteze să mai folosească creşterea limitei de îndatorare în negocieri, a declarat Buffett, comparând practica cu ameninţarea lansării unei bombe nucleare.

Miliardarul a spus, la momentul respectiv, că Statele Unite se vor apropia de "limita idioţeniei" în disputa legată de majorarea plafonului datoriilor, dar că nu o vor depăşi, Congresul urmând să rezolve blocajul înainte ca problema să afecteze serios ţara.

Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru creşterea plafonului de îndatorare şi deblocarea activităţii unor agenţii ale statului federal, după ce Camera Reprezentanţilor a renunţat marţi la un vot asupra unui plan propriu.

Liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, şi cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discuţiile în timp ce Camera pregătea votul. Propunerea din Camera Reprezentanţilor nu a inclus niciuna dintre condiţiile iniţiale ale republicanilor pentru deblocarea activităţii statului şi creşterea plafonului de îndatorare.

Un acord conturat în Senat ar asigura statului finanţare până la 15 ianuarie şi ar suspenda plafonul de îndatorare până la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi măsuri extraordinare să amâne atingerea limitei de îndatorare încă o lună după 7 februarie.

Centrul pentru Politici Bipartizane din Washington estimează că Trezoreria va ajunge în situaţia de a nu mai putea achita la timp datoriile în intervalul 22 octombrie-1 noiembrie. Chiar dacă Trezoreria va putea amâna cu câteva zile data la care va intra în incapacitate de plată, dar nu va putea împinge probabil termenul după în noiembrie, întrucât are programate la sfârşitul lunii octombrie mai multe plăţi mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici