Buffett: Ieşirea Greciei din zona euro ar putea să nu fie un lucru rău

Ieşirea Greciei din zona euro ar putea să nu fie "un lucru rău" pentru blocul comunitar, potrivit miliardarului american Warren Buffett, care apreciază că nu este obligatoriu ca zona euro să aibă pentru totdeauna aceiaşi membri pe care îi are în prezent.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Buffett: Ieşirea Greciei din zona euro ar putea să nu fie un lucru rău

Warren Buffett (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă, în final, grecii păresesc zona euro, ar putea să nu fie un lucru rău pentru zona euro. Ar putea să fie o idee bună în mai multe moduri, dacă toată lumea învaţă că regulile sunt importante", a declarat Buffett într-un interviu pentru CNBC.

Directorul general al holdingului Berkshire Hathaway a apreciat că nu este "stabilit" ca zona euro să aibă "exact aceiaşi membri pe care îi are astăzi".

"Dar s-a convenit deja ca statele din zona euro să aibă în timp o legislaţie a muncii cât de cât compatibilă, deficite fiscale, moduri generale de administrare a economiilor naţionale compatibile, care să nu rezulte în devieri, în cazuri în care ţările nu joacă în conformitate cu regulile", a afirmat Buffett.

Buffett a punctat că a fost întotdeauna sceptic în legătură cu eficacitatea zonei euro, precizând să blocul comunicat a avut "probleme structurale de la înfiinţare". Cu toate acestea, zona euro nu reprezintă un eşec, apreciază miliardarul american.

"Zona euro nu a murit şi s-ar putea să nu moară niciodată, dar trebuie să lucreze la armonizarea problematicilor fiscale din ţările membre. Nu poate trăi dacă popoarele merg în direcţii diferite. Germanii nu îi vor finanţa la nesfârşit pe greci", a declarat Buffett.

Grecia, cel mai îndatorat stat din Uniunea Europeană, încearcă să ajungă la un acord cu creditorii săi internaţionali - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - pentru prelungirea programului de sprijin financiar în valoare de 240 de miliarde de euro încheiat în 2010.

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au condiţionat acordarea de noi fonduri din pachetul de bailout de adoptarea de către guvernul de la Atena a unor reforme, însă premierul grec Alexis Tsipras refuză implementarea unor măsuri de austeritate.

În luna februarie, creditorii internaţionali ai Greciei au prelungit programul de ajutor financiar acordat guvernului elen cu patru luni, iar Tsipras s-a angajat să prezinte statelor din zona euro o listă de reforme. Premierul grec a prezentat cea mai recentă versiune a acestei liste luni, însă creditorii au calificat pachetul de reforme prezentat de autorităţile de la Atena drept un set de idei, şi nu un plan concret.

Impasul în care se află în prezent negocierile dintre Grecia şi creditorii externi a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată şi de părăsirea zonei euro, cu atât mai mult cu cât estimările analiştilor arată că fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea să se termine până la 20 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici