Ca ordonator principal, Ministerul Turismului va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 65,4 milioane de lei.
Ministerul gestionează două programe: „Dezvoltarea produselor turistice”, şi „Marketing şi promovare turistică”. Pentru dezvoltarea produselor turistice, bugetul de bază este de 14,7 milioane de lei, la care se vor mai putea adăuga credite de angajament de până la 14,7 milioane de lei. Iar pentru mareketingul şi promovarea turistică bugetul de bază este de 13,7 milioane de lei, la care se vor mai putea adăuga credite de angajament de până la 15,7 milioane de lei.
Potrivit proiectului de buget, indicatorii de rezultat ai politicii publice la nivelul Ministerului Turismului sunt următorii:
– Creşterea numărului turiştilor străini, într-un ritm mediu anual de 10%
– Creşterea numărului turiştilor români, într-un ritm mediu anual de 9%
– Creşterea numărului înnoptărilor, într-un ritm mediu anual de 12,5% pentru turişti străini şi de 9,5% pentru turiştii români
– Creşterea sumelor cheltuite/pachet turistic de către turiştii străini, ajungând în anul 2021 la 675 de euro
– Creşterea sumelor cheltuite/pachet turistic de către turiştii români, ajungând în anul 2021 la 270 de euro
– Creşterea cotei de notorietate a destinaţiei turistice România cu 25% până în anul 2021
– Reducerea sezonalităţii prin stimularea interesului turiştilor români şi străini, pentru petrecerea sfârşitului de săptămână sau a vacanţelor scurte, în sezoanele de primăvară şi de toamnă, în zone turistice din ţară.
Per ansamblu, 22 de ministere vor primi bani în plus în 2018, în timp ce la alte cinci fondurile vor scădea, se arată în sinteza proiectului de buget.