Buget 2021. Ministerul Apărării Naţionale primeşte 2% din PIB. Sumele alocate Institutului Cantacuzino

  • Bugetul MApN propus pentru anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB.
  • Acest buget va permite investiţii importante în economia naţională, transmite Ministerul Apărării Naţionale.
  • În anul 2020, MApN a făcut plăţi directe către operatori din economia naţională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei.
Urmărește
2628 afișări
Imaginea articolului Buget 2021. Ministerul Apărării Naţionale primeşte 2% din PIB. Sumele alocate Institutului Cantacuzino

Proiectul de buget pentru anul 2021 prevede pentru Ministerul Apărării Naţionale alocarea a 2.05% din PIB, la care se adaugă credite de angajament.

„Suntem în al cincilea an consecutiv în care România alocă, aşa cum s-a angajat, un nivel minim de două procente din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Bugetul va acoperi asigura cheltuielile administrative, cele de funcţionare, dar şi pentru învăţământul militar, pentru investiţii, modernizări, şi pentru susţinerea luptei împotriva pandemiei COVID-19 şi pentru campania naţională de vaccinare. Angajamentul privind investiţiile pentru apărare adoptat la nivelul Alianţei prevede, pe lângă un prag minim de 2% din PIB pentru apărare, o alocare de cel puţin 20% din buget pentru echipamente majore. 2021 este al şaselea an în care România depăşeşte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23.6%”, transmite MApN.

Pentru perioada următoare, principala preocupare la nivelul MApN este reprezentată de dezvoltarea şi menţinerea unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, condiţii esenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor de apărare.

În anul 2020, MApN a făcut plăţi directe către operatori din economia naţională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei.

În plus, s-au făcut plăţi de aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria românească.

În 2021, MApN programează achiziţii de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia naţională care pot depăşi un miliard de lei, alţi 1,4 miliarde de lei fiind destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania.

Plăţile sunt planificate atât către agenţi economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat.

„Aceste achiziţii vor fi făcute atât în cadrul unor programe majore de înzestrare aflate în derulare sau care vor fi demarate în acest an, pentru toate categoriile de forţe ale armatei, cât şi în domeniul modernizării tehnicii aflate deja în dotare, asigurării mentenanţei complexe şi a reparaţiilor capitale (tehnică terestră, aeriană şi navală), precum şi achiziţii de muniţii de la agenţii economici din ţară”, mai spun cei de la MApN.

MApN are mai multe programe de înzestrare care se realizează prin implicarea de operatori economici din România .

În anul 2020, s-au efectuat plăţi pentru lucrări de infrastructură de circa 750 de milioane de lei. Aceste plăţi nu includ cheltuielile efectuate pentru funcţionarea cazărmilor, achiziţiile de alimente sau echipament.

În 2021 MApN îşi propune să investească în infrastructură peste 815 milioane lei. Această sumă include investiţii de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar şi cofinanţarea unor proiecte din Programul NATO de Investiţii în Securitate – NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).

„Investim în anul 2021 şi peste 263 milioane lei pentru dotarea şi modernizarea infrastructurii reţelei proprii de unităţi spitaliceşti, cercetare în domeniul medical (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituţii proprii de învăţământ superior. Investim în anul 2021 şi în consolidarea infrastructurii reţelei proprii de unităţi spitaliceşti prin începerea a 22 de lucrări de investiţii noi şi achiziţionarea studiilor de fezabilitate pentru alte 14 proiecte de investiţii. Principalele obiective de investiţii au în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea şi construirea unor pavilioane noi, precum şi refacerea reţelelor de alimentare cu apă şi energie electrică”, potrivit sursei citate.

De asemenea, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar „Cantacuzino”, în anul 2021 sunt alocate fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii specifice – credite bugetare în valoare de peste 28 milioane lei şi angajamente de aproape 47 milioane lei, sunt alocate fonduri pentru acţiunile de investiţii de natura achiziţiilor de echipamente esenţiale, în valoare totală de 3,5 milioane lei, fonduri pentru activitatea de combatere a răspândirii COVID-19 prin activităţile specifice de testare RT-PCR, în principal consum de reactivi si materiale sanitare – 12,5 milioane lei, precum şi pentru activitatea de cercetare ştiinţifică în domeniul medico-medical, cu predilecţie pentru dezvoltarea proiectelor înscrise în planul sectorial de cercetare al Ministerului Apărării Naţionale: „Imuno 1 - Orostim” – 1,4 milioane lei, „Imuno 2 – Polidin” 1,6 milioane lei, Good Laboratory Practice 500 mii lei şi Anatoxina tetanică 320 mii lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici