Bugetul 2016 - Ministerele care vor primi mai mulţi bani.Ce spune ministrul Finanţelor despre majorarea salariului minim

Bugetul pentru anul viitor prevede venituri de 231 miliarde lei, cheltuieli de 252 miliarde lei, cheltuieli de personal 57 miliarde lei şi asistenţă socială 79 miliarde lei, potrivit proiectului aprobat de principiu joi de către Guvern.

Urmărește
9537 afișări
Imaginea articolului Bugetul 2016 - Ministerele care vor primi mai mulţi bani.Ce spune ministrul Finanţelor despre majorarea salariului minim

Primele date oficiale despre bugetul pe 2016, prezentate de ministrul Finanţelor

Totodată, Ministerul Apărării va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% faţă de proiectul de buget pe care-l elaborase Guvernul Ponta.

Alt minister care va primi o alocare suplimentară, de peste un miliard de euro, este cel al Dezvoltării. Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru reabilitarea a 1.000 de şcoli.

Comparativ cu 2015, cheltuielile au fost majorate la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, la Educaţie cu 9,6% şi la cercetare-dezvoltare cu 23%.

Investiţiile vor reprezenta 5,1% din PIB, comparativ cu 4,7% estimat pentru acest an, adică 37,7 miliarde lei.

Deficitul ESA va fi de 2,95%, iar creşterea economică de 4,1%, astfel că Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.

Dragu: Analizăm în ce măsură majorarea salariului minim ar afecta competitivitatea României

Ministerul Finanţelor analizează în ce măsură majorarea salariului minim, de la 1.050 lei la 1.200 lei anul viitor, ar eroda competitivitatea României şi afecta economia, a declarat joi ministrul de resort, Anca Dragu.

"Am iniţiat un studiu prin care să vedem în ce măsură ar eroda competitivitatea României şi astfel ar fi afectată întreaga economie românească. Ca urmare a acestui studiu vom decide şi posibilele tranşe în care vor fi făcute aceste creşteri salariale. La nivelul Uniunii Europene, multe state membre realizează creşterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare prin care se pun în echilibru, se pun în aceeaşi pagină, toate aspectele care decurg din creşterea salariului minim, aspecte pozitive şi negative, astfel încât creşterea salariului să nu se facă ad-hoc şi să nu afecteze economia", a spus ministrul Finanţelor, întrebat de jurnalişti la finalul şedinţei Executivului dacă bugetul de stat pentru anul viitor ia în calcul şi majorarea salariului minim pe economie şi în câte tranşe.

Prezent şi el la conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că impactul bugetar va fi minim prin creşterea salariului minim, având în vedere că majorarea salarială de 10% a diminuat numărul persoanelor care muncesc la stat şi au în prezent salariul minim, iar dacă creşterea va avea loc, efectul va fi resimţit de mediul privat.

"La nivelul impactului bugetar acesta este redus pentru că în urma majorărilor salariale din ultima perioadă sunt tot mai puţine persoane care au acest salariu minim, deci la nivel de execuţie bugetară impactul este redus în acest moment, pentru o eventuală majorare a salariului minim undeva în vară, dacă va avea loc. Discuţia se pune numai în termeni de oportunitate pe sectorul privat, ăsta va fi primul motiv de analiză", a explicat Suciu.

Dragu: Nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II de pensii. Vom finaliza analiza şi vom anunţa

"Am inclus în bugetul de anul viitor creşterea pensiilor publice, Pilonul I practic, cu 5 la sută", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, la finalul şedinţei de guvern.

Legat de majorarea cotei aferente Pilonului II de pensii, ministrul de Finanţe a spus că nu a luat o decizie legată de acest aspect.

"Pilonul II este o politică pentru diminuarea presiunii demografice care se exercită asupra pensiilor publice şi este o politică importantă în contextul politicii de pensii pe termen lung. În acest moment nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II, analizăm foarte multe opţiuni, în zilele următoare vom finaliza această analiză şi o vom face publică", a declarat Dragu.

Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi făcut public vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă, a anunţat, joi, după şedinţa Guvernului, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu care a prezentat proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru anul viitor.

Ministrul Finanţelor a anunţat un deficit ESA de 2,95% şi o creştere economică de 4,1% pentru 2016, iar Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.

"Deficitul ESA pentru anul următor îl estimăm la 2,95 la sută din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8 la sută din PIB şi un deficit structural de 2,73 la sută din PIB. Aceste cifre sunt calculate în contextul unui cadru macroeconomic pornind de la o creştere economică reală de 4,1 la sută a Produsului Intern Brut şi un PIB nominal de 746,6 miliarde lei", a declarat ministrul Finaţelor Anca Dragu, la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit ministrului Finanţelor, vor fi păstrate majorările de salarii decise de Guvernul Ponta pentru angajaţii din sectorul public, care vor genera o creştere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016, precizând că aceste creşteri salariale vor fi făcute într-o singura tranşă.

"Cheltuielile de personal înregistrează o creştere de la 7,3 la sută la 7,7 la sută din PIB, ca urmare a numeroaselor creşteri salariale ce au avut loc. (...) Creşterile salariale vor fi făcute într-o singură tranşă, aşa cum prevede legea respectivă, cum a fost promulgată, aprobată, publicată", a arătat Anca Dragu.

De asemenea, ministrul Finanţelor a anunţat că pentru 2016 estimează o creştere a veniturilor nominale cu 1,6 la sută.

"Pentru anul următor estimăm o creştere a veniturilor nominale cu 1,6 la sută. Proiecţia veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculaţi de Comisia Naţională de Prognoză pe baza modelului macroeconomic pe care comisia îl foloseşte. La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate atât de către Parlament cât şi de Guvern în anul 2015 şi care au ca efect, în anul 2016, majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde de lei", a precizat Dragu.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că valoarea investiţiilor va creşte în 2016 faţă de acest an cu aproximativ patru miliarde de lei.

Paliu Dragu a precizat că proiectul de buget pe 2016 va fi postat pe site-ul ministerului vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici