Bugetul consolidat a avut un deficit de 2,2% din PIB

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele patru luni un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB, valoare cu aproape 4 miliarde de lei mai mare faţă de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Bugetul consolidat a avut un deficit de 2,2% din PIB

Bugetul consolidat a avut un deficit de 2,2% din PIB (Imagine: Mediafax Foto)

"Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere în PIB faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat în primele patru luni ale anului curent au fost în sumă de 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent. Veniturile au reprezentat 9,8% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 538,9 miliarde lei.

Cheltuielile au cumulat 64,7 miliarde lei, în creştere, în termeni nominali, cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, însă au scăzut cu 0,7 puncte procentuale ca procent din PIB. Totodată, cheltuielile au reprezentat 12% din PIB.

La principalele venituri s-au menţinut diminuări importante ale încasărilor faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Astfel, TVA a scăzut cu 9,2%, impozitul pe venit cu 7,3%, impozitul pe profit - 4,6%, contribuţiile de asigurări sociale - 3,6%.

"Se observă o îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor de postaderare, sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzătoare anului precedent", se mai spune în comunicatul MFP.

Încasările din accize au scăzut cu 71,9 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent deşi nivelul de taxare al acestora a crescut de la începutul anului curent, în timp ce veniturile nefiscale au crescut cu 652,6 milioane lei.

Din accize a fost acumulată suma de 4,52 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB, iar veniturile nefiscale au ajuns la 5,41 miliarde lei, valoare reprezentând 1% din PIB.

Cheltuielile de personal au însumat 15,97 miliarde lei (3% din PIB) şi sunt cu 6,1% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acelaşi timp, cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 6,7% faţă de valoarea din intevalul similar din 2009, la 8,63 miliarde lei (1,6% din PIB), datorită creşterii înregistrate la bugetele locale cu 13,5%, cu toate că la bugetul de stat s-a înregistrat o diminuare a acestor cheltuieli cu 3,5%. La bugetul de stat cheltuielile cu bunuri şi servicii au însumat 1,11 miliarde lei, iar la bugetele locale acestea au ajuns la 3,26 miliarde lei.

Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 14,5% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului precedent, la 23,45 miliarde lei (4,4% din PIB), cea mai mare creştere, de 111,3%, fiind înregistrată la asigurările pentru şomaj, iar la bugetele administraţiilor locale au urcat 40,8%.

Totodată, au crescut, cu 22,7%, şi cheltuielile cu dobânzi ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi. Pentru dobânzi s-au plătit 2,07 miliarde lei (0,4% din PIB).

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare, în sumă de 8,02 miliarde lei, s-au majorat cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent reprezentând 12,4% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici