- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetul consolidat a avut un deficit de 8,22 miliarde lei, în limita convenită cu FMI
Bugetul general consolidat a înregistrat în primul trimestru un deficit de 8,22 miliarde lei, respectiv 1,53% din PIB, sub ţinta stabilită cu FMI, de 8,25 miliarde lei, a anunţat joi Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Bugetul consolidat a avut un deficit de 8,22 miliarde lei, în limita convenită cu FMI (Imagine: Mediafax Foto)
În primele trei luni, veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 37,53 miliarde lei, în scădere cu 1,4% faţă de perioada similară a anului trecut, şi au reprezentat 7% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 538,9 miliarde lei. Concomitent, cheltuielile au avut o ajustare de 0,5%, la 45,75 miliarde lei, echivalentul a 8,5% din PIB.
Cea mai drastică scădere, de 36,5%, a fost operată la cheltuielii de capital (investiţii), care s-au plasat la 2,45 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, în timp ce cheltuielile de personal au fost reduse cu 8,7%, la 11,6 miliarde lei, aproximativ 2,2% din PIB. O reducere nesemnificativă, de 0,4% a fost realizată şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii, la 5,77 miliarde lei, 1,1% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
La capitolul venituri, TVA a avut cea mai puternică influenţă negativă, cu un minus de încasări faţă de perioada de referinţă de 789 milioane lei, respectiv 11,5%. Veniturile din TVA au totalizat 7,55 miliarde lei, 1,4% din PIB.
O ajustare negativă importantă au suferit şi contribuţiile de asigurări sociale, în scădere cu 632 milioane lei, sau 5,2%, până la 11,51 miliarde lei (2,1% din PIB). În concordanţă cu această evoluţie, impozitele pe venituri şi salarii au adus încasări mai mici cu 9,5% (475 milioane lei), care au totalizat 4,51 miliarde lei.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că datele privind execuţia bugetară disponibile la 25 aprilie indică în mod clar că deficitul s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI, de 8,25 de miliarde lei. Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.
O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul