Astfel, Bloomberg a solicitat unui tribunal din Luxemburg al Curţii Europene de Justiţie să anuleze o decizie a BCE de a nu face publice două documente interne redactate în acest an pentru conducerea băncii.
Documentele arată cum s-a folosit Grecia de operaţiuni swap pentru a masca împrumuturile, potrivit unei prezentări obţinute de Bloomberg, ataşată notelor interne.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a decis să nu dezvăluie documentele, după ce UE şi FMI au aprobat Greciei un ajutor de 110 miliarde de euro.
Potrivit Bloomberg News, dosarul ar trebui făcut public, pentru ca guvernele să nu se mai folosească de instrumentele derivate în acest fel şi pentru a arăta că autorităţile UE au acţionat în funcţie de aceste informaţii, potrivit procesului intentat de Bloomberg Finance, compania mamă a Bloomberg News.
Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.
Iniţial, guvernul elen nu a dezvăluit operaţiunile swap de care s-a folosit pentru menţinerea deficitului bugetar în limitele acceptate la intrarea în zona euro, în 2001.
Eurostat a anunţat în noiembrie să aceste swapuri au majorat datoriile Greciei cu 5,3 milairde de euro.
Pe 21 octombrie, Trichet a respins cererea Bloomberg News, argumentând că publicarea celor două documente ar submina încrederea în eficienţa politicii economice şi ar amplifica instabilitatea pieţelor.
Grecia a fost implicată în operaţiuni swap private, de mare amploare, în perioada 2001-2007, potrivit unui raport din noiembrie al Eurostat.