- Home
- Economic
- SAN FRANCISCO, (05.04.2013, 13:00)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetul pentru noul sediu al Apple a crescut de aproape două ori, la 5 miliarde de dolari
Bugetul alocat de Apple pentru construcţia noului sediu proiectat de companie, clădirea în formă de inel comparată de Steve Jobs cu o navă spaţială, a crescut la 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari în 2011, potrivit unor surse apropiate proiectului.
Urmărește
333 afișări
Bugetul pentru noul sediu al Apple a crescut de aproape două ori, la 5 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Steve Jobs a prezentat proiectul în iunie 2011, cu 4 luni înainte să moară, consiliului local din Cupertino, California, unde este situat şi actualul sediu al Apple, notează Bloomberg.
Campusul, o clădire cu 4 etaje, în formă de inel, înconjurat de 6.000 de copaci, ar trebui să fie suficient de încăpător pentru 12.000 de angajaţi, cu toate facilităţile necesare.
"Seamănă puţin cu o navă spaţială. Avem şansa să construim cea mai bună clădire de birouri din lume. Cred că studenţii la arhitectură vor veni să o vadă", spunea Jobs la întâlnirea cu consiliul local.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cu o suprafaţă de peste 260.000 metri pătraţi, o treime din cea a Pentagonului (620.000 metri pătraţi) sau mai mult de două treimi din aria Casei Poporului (330.000 metri pătraţi), noul sediu al Apple ar urma să fie înconjurat, potrivit proiectului, de 71 de hectare de parcuri, cu copaci în zone întinse unde în prezent sunt situate parcări astfaltate. Drumurile de acces şi parcările ar urma să fie exclusiv subterane.
Campusul va avea numeroase cantine, cea mai mare urmând să aibă o capacitate de 3.000 de persoane.
Jobs a subliniat, la prezentarea proiectului, zidurile exterioare din sticlă curbată. Pentru construcţie, Apple ar trebui să importe din Germania panouri din sticlă curbată cu înălţimea de peste 12 metri.
"Nu există vreo bucată de sticlă dreaptă în întreaga clădire. După cum ştiţi, dacă vrei să construieşti ceva, nu aceasta este cea mai ieftină metodă", a afirmat fostul lider al Apple la momentul respectiv.
Din 2011, când a fost prezentat iniţial proiectul Campus, bugetul alocat de Apple a crescut la aproape 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari, au afirmat surse apropiate situaţiei.
Astfe, sediul Apple va costa mai mult decât noul complex World Trade Center din New York, investiţie de 3,9 miliarde de dolari. Costul pe metru pătrat ar fi de 4.800 de dolari, de trei ori mai mult decât în cazul majorităţii clădirilor-turn de birouri realizate în Statele Unite.
Jobs spera ca lucrările să înceapă în 2012, cu inaugurarea în 2015. O sursă apropiată proiectului susţine că Apple va începe în luna iunie să demoleze cele 26 de clădiri aflate în prezent în zona respectivă.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple au refuzat să comenteze informaţiile.
Directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat în februarie că data inaugurării a fost amânată până în 2016.
Surse apropiate situaţiei susţin că Apple a amânat proiectul pentru a reduce costul investiţiei cu 1 miliard de dolari înainte de începerea lucrărilor. Astfel de proiecte mari depăşesc de multe ori bugetul alocat, însă Apple are rezerve cash de 137 miliarde de dolari.
Demolările şi excavarea terenului înainte de începerea efectivă a lucrărilor va dura 6 luni, necesitând un convoi continuu de camioane.
Arhitectul şef al proiectului este firma Foster & Partners, iar constructorul este un consorţiu între DPR Construction şi Skanska USA Building. Apple încă nu a încheiat contractele cu multitudinea de firme mai mici implicate într-un astfel de proiect şi aşteaptă oferte până în luna mai.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe