- Home
- Economic
- SAN FRANCISCO, (05.04.2013, 13:00)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bugetul pentru noul sediu al Apple a crescut de aproape două ori, la 5 miliarde de dolari
Bugetul alocat de Apple pentru construcţia noului sediu proiectat de companie, clădirea în formă de inel comparată de Steve Jobs cu o navă spaţială, a crescut la 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari în 2011, potrivit unor surse apropiate proiectului.
Urmărește
333 afișări
Bugetul pentru noul sediu al Apple a crescut de aproape două ori, la 5 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Steve Jobs a prezentat proiectul în iunie 2011, cu 4 luni înainte să moară, consiliului local din Cupertino, California, unde este situat şi actualul sediu al Apple, notează Bloomberg.
Campusul, o clădire cu 4 etaje, în formă de inel, înconjurat de 6.000 de copaci, ar trebui să fie suficient de încăpător pentru 12.000 de angajaţi, cu toate facilităţile necesare.
"Seamănă puţin cu o navă spaţială. Avem şansa să construim cea mai bună clădire de birouri din lume. Cred că studenţii la arhitectură vor veni să o vadă", spunea Jobs la întâlnirea cu consiliul local.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Cu o suprafaţă de peste 260.000 metri pătraţi, o treime din cea a Pentagonului (620.000 metri pătraţi) sau mai mult de două treimi din aria Casei Poporului (330.000 metri pătraţi), noul sediu al Apple ar urma să fie înconjurat, potrivit proiectului, de 71 de hectare de parcuri, cu copaci în zone întinse unde în prezent sunt situate parcări astfaltate. Drumurile de acces şi parcările ar urma să fie exclusiv subterane.
Campusul va avea numeroase cantine, cea mai mare urmând să aibă o capacitate de 3.000 de persoane.
Jobs a subliniat, la prezentarea proiectului, zidurile exterioare din sticlă curbată. Pentru construcţie, Apple ar trebui să importe din Germania panouri din sticlă curbată cu înălţimea de peste 12 metri.
"Nu există vreo bucată de sticlă dreaptă în întreaga clădire. După cum ştiţi, dacă vrei să construieşti ceva, nu aceasta este cea mai ieftină metodă", a afirmat fostul lider al Apple la momentul respectiv.
Din 2011, când a fost prezentat iniţial proiectul Campus, bugetul alocat de Apple a crescut la aproape 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari, au afirmat surse apropiate situaţiei.
Astfe, sediul Apple va costa mai mult decât noul complex World Trade Center din New York, investiţie de 3,9 miliarde de dolari. Costul pe metru pătrat ar fi de 4.800 de dolari, de trei ori mai mult decât în cazul majorităţii clădirilor-turn de birouri realizate în Statele Unite.
Jobs spera ca lucrările să înceapă în 2012, cu inaugurarea în 2015. O sursă apropiată proiectului susţine că Apple va începe în luna iunie să demoleze cele 26 de clădiri aflate în prezent în zona respectivă.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Apple au refuzat să comenteze informaţiile.
Directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat în februarie că data inaugurării a fost amânată până în 2016.
Surse apropiate situaţiei susţin că Apple a amânat proiectul pentru a reduce costul investiţiei cu 1 miliard de dolari înainte de începerea lucrărilor. Astfel de proiecte mari depăşesc de multe ori bugetul alocat, însă Apple are rezerve cash de 137 miliarde de dolari.
Demolările şi excavarea terenului înainte de începerea efectivă a lucrărilor va dura 6 luni, necesitând un convoi continuu de camioane.
Arhitectul şef al proiectului este firma Foster & Partners, iar constructorul este un consorţiu între DPR Construction şi Skanska USA Building. Apple încă nu a încheiat contractele cu multitudinea de firme mai mici implicate într-un astfel de proiect şi aşteaptă oferte până în luna mai.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”