Bugetul statului în S1 din 2020: Veniturile au scăzut cu 1,6%, până la 146 mld. lei, iar cheltuielile au crescut cu 13%, la 191 mld. lei

  • Veniturile bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului au însumat 146,25 mld lei, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut
  • Cheltuielile au crescut cu 13,6%, până la valoarea de 191,43 mld lei, potrivit datelor raportate marţi de Ministerul de Finanţe.
Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului Bugetul statului în S1 din 2020: Veniturile au scăzut cu 1,6%, până la 146 mld. lei, iar cheltuielile au crescut cu 13%, la 191 mld. lei

Veniturile bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului au însumat 146,25 mld lei, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 13,6%, până la valoarea de 191,43 mld lei, potrivit datelor raportate marţi de Ministerul de Finanţe.

Veniturile bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului au însumat 146,25 mld lei, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 13,6%, până la valoarea de 191,43 mld lei, potrivit datelor raportate marţi de Ministerul de Finanţe.

Prin urmare, deficitul bugetar a înregistrat valoarea de 45,1 mld.lei (4,17% din PIB).

“Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, transmit reprezentanţii Finanţelor.

Creşterea deficitul bugetar aferent primelor şase luni ale anului curent a fost influenţată de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (10,2 mld lei) , de creşterea cu 2,94 mld lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ian-iunie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 3,79 mld lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 mld lei, conform zf.ro.

Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere anuală de 0,5 puncte procentuale, cauzată în principal de contracţia încasărilor nete din TVA, ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA şi a amânării plăţii obligaţiilor fiscale, şi de cea a veniturilor nefiscale, notează Finanţele.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit în primele şase luni ale anului au fost de 12,22 mld lei, consemnând o creştere de 10,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

"Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declaraţiei unice, cu 0,8 mld lei mai mari faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, evoluţie explicată însă de termenele diferite de plată: 31 iulie în 2019, respectiv 30 iunie în 2020"

De asemenea, evoluţia veniturilor din această sursă a fost susţinută şi de sporul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii şi dividende, de 40,8%, respectiv 16,9% (an/an).

Raportul Ministerului de Finanţe mai arată că încasările din impozitul pe profit în S1/2020 au fost de 7,53 mld lei, în scădere cu 7,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce alte impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane juridice au înregistrat scăderi de 8,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 1,58 mld lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului exprimate ca procent din PIB, acestea au înregistrat o creştere cu 1,8 puncte procentuale de la 15,9% din PIB 2019, la 17,7% din PIB în 2020.

Cheltuielile de personal au însumat 53,3 mld lei, în creştere cu 4,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii  au fost 25,36 mld lei, în creştere cu 16% faţă de anul precedent.

La capitolul cheltuieli cu asistenţa socială a fost consemnată o creştere de 23,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 69,22 mld lei. “Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizaţiei sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum şi indexarea acestora cu rata inflaţiei din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020”, specifică raportul Finanţelor.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici