Bulevardul Magheru, pe locul 19 între cele mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa

Bulevardul Magheru din Bucureşti ocupă locul 19 într-un clasament al celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa, întocmit de firma de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL) pe baza valorii chiriilor din diferite oraşe europene.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Bulevardul Magheru, pe locul 19 între cele mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa

JLL: Bulevardul Magheru se află pe locul 19 între cele mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa (Imagine: Mediafax Foto)

Chiria spaţiilor comerciale amplasate pe bulevardul bucureştean era estimată de JLL la sfârşitul primului semestru la 1.500 de euro pe metru pătrat pe an, nivel care depăşea costul de închiriere de pe cea mai scumpă arteră din Stockholm - Biblioteksgatan, de 1.419 euro pe metru pătrat pe an şi din Lisabona - Chiado, de 1.200 de euro pe metru pătrat pe an, potrivit primei ediţii a raportului Prime High Streets Europe realizat de Jones Lang LaSalle.

De asemenea, şi în capitala Finlandei - Helsinki, pe Aleksanterinkatu, chiriile sunt inferioare celor de pe Magheru, situându-se la un nivel anual de 1.188 euro/mp.

Alte artere care se află în urma bulevardului bucureştean ca nivel al chiriilor spaţiilor comerciale sunt Nowy Świat, din Varşovia - 1.080 euro/mp/an, Elizabetes district din Riga - 720 euro/mp/lună, Gedimino Av. din Vilnius - 720 de euro/mp/lună.

Parisul ocupă prima poziţie în clasamentul JLL, cu un nivel al chiriilor de 7.360 de euro pe metru pătrat/an, înregistrat pe Champs Elysees. Capitala Franţei este urmată de Moscova, unde pe Stoleshnikov Lane chiriile se ridică la 7.035 de euro, şi de Londra, unde pe New Bond Street costul de închiriere este de 6.762 de euro.

Din regiunea Europei Centrale, Bucureştiul este depăşit doar de Praga, cu Na Prikope, şi de Budapesta cu Vaci Street, unde chiria spaţiilor de retail este de 1.800 euro/mp/an.

Faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, chiriile spaţiilor comerciale de pe Bulevardul Magheru au crescut cu 13,6%, tendinţa ascendentă fiind specifică majorităţii pieţelor luate în calcul în clasament.

"În 12 luni, de când a început criza financiară, aproape 70% dintre pieţele luate în calcul au înregistrat creşteri ale chiriilor între semestrul doi din 2007 şi semestrul doi din 2008", apreciază autorii studiului.

Cele mai mari creşteri ale chiriilor în această perioadă au foat raportate în Atena, Istanbul şi Praga.

Studiul a luat în calcul şi nivelul chiriilor din principalele artere comerciale din alte oraşe importante din România, respectiv Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa şi Sibiu.

În Braşov, cele mai mari chirii sunt pe Strada Republicii, de 720 de euro/mp/an, acelaşi nivel fiind întâlnit şi pe Bulevardul Tomis din Constanţa. Costurile din Cluj-Napoca se apropie cel mai mult de nivelul celor din Capitală, ajungând pe Bulevardul Eroilor şi Strada Ferdinand la 960 de euro/mp/an.

Pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi chiriile sunt de 540 de euro/mp/an, iar pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Sibiu de 660 de euro/mp/an.

La aceste niveluri, cele mai scumpe spaţii de retail din principalele oraşe din România se poziţionează pe ultimele locuri în Europa, dar peste cele din alte localităţi importante din Belgia, Ungaria sau Suedia.

Spre comparaţie, în Goteborg cele mai mari chirii anuale se situează la 841 euro/mp, iar în Malmo, tot în Suedia, la 736 euro/mp.

Studiul JLL a luat în calcul chiriile anuale din 100 de artere comerciale din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici