Bulgaria anunţă că sprijină politic proiectul Nabucco

Bulgaria a anunţat, vineri, că acordă o susţinere politică puternică proiectului Nabucco, pentru a calma temerile că autorităţile de la Sofia au pus în pericol eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenţa de gazele ruseşti, după ce s-a alăturat consorţiului South Stream.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Bulgaria anunţă că sprijină politic proiectul Nabucco

Bulgaria anunţă că sprijină politic proiectul Nabucco

Bulgaria şi Rusia au semnat, vinerea trecută, un acord în valoare de zece miliarde de euro, care vizează participarea Sofiei la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream.

Uniunea Europeană, care importă din Rusia aproape un sfert din cantitatea de gaz pe care o consumă, sprijină proiectul rival Nabucco, la care va participa şi Bulgaria.

Unii comentatori au declarat că alăturarea Bulgariei la proiectul South Stream, care ar îmbunătăţi aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale şi de Sud, tranzitând Marea Neagră şi Bulgaria, ar putea slăbi suportul politic al Sofiei pentru Nabucco şi împiedica astfel planurile blocului comunitar de a reduce dependenţa energetică faţă de Rusia.

"Au existat comentarii potrivit cărora Bulgaria a trădat UE şi a susţinut interesele Rusiei sau că acest proiect este o alternativă la Nabucco. Acest lucru este un nonsens. Bulgaria este interesată de realizarea proiectului Nabucco întrucât, ca şi South Stream, face parte din planurile de diversificare a livrărilor de energie către Europa", a declarat premierul bulgar, Serghei Stanishev.

Stanishev a menţionat că proiectele South Stream şi Nabucco se completează reciproc, având în vedere că nevoile de gaze ale UE ar putea creşte la 450 de miliarde de metri cubi până în 2015, de la 360 de milarde de metri cubi în 2005.

Bulgaria, al cărei necesar de gaze şi petrol este aproape în totalitate asigurat de către Rusia, a avut de ales între oferta avantajoasă a autorităţilor de la Moscova şi loialitatea pentru proiectul UE.

Politicienii bulgari de opoziţie au acuzat guvernul socialist că a trădat angajamentele făcute blocului comunitar şi NATO, ajutând Rusia să îşi consolideze poziţia în sectorul energetic european.

Stanishev a respins acuzaţiile şi a menţionat că lărgirea relaţiilor cu Rusia nu schimbă orientarea geopoltică spre Occident a Bulgariei.

Totodată, unii diplomaţi prezenţi la Sofia au declarat că Statele Unite sunt nemulţumite că Rusia îşi consolidează prezenţa în Balcani, şi ar putea folosi resursele energetice pe care le are pentru a exercita viitoare presiuni politice.

De asemenea, Serbia a semnat vineri, la Moscova, un acord major în domeniul energiei, care prevede tranzitul gazoductului South Stream pe teritorul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici