Bulgaria ar putea reexporta o parte din livrările de gaze din Azerbaidjan în alte state europene
Drenciovski a arătat că guvernul bulgar lucrează la dezvoltarea a două rute de tranzit al gazelor din Azerbaidjan către Bulgaria, una prin intermediul conductelor care trec prin Turcia, iar o alta prin terminale de gaze compresate şi transportul maritim prin Marea Neagră, potrivit publicaţiei Standart Daily, citată de Novinite.
Ruta prin Marea Neagră va deveni operaţională după construcţia infrastructurii, cel mai devreme în 2013.
În viitor, până la jumătate din gazele naturale consumate în Bulgaria ar putea proveni din Azerbaidjan, a mai spus Drenciovski.
În prezent, peste 90% din gazele cumpărate de Bulgaria sunt livrate de grupul rus Gazprom, iar autorităţile de la Sofia au analizat diverse opţiuni de diversificare a furnizorilor, în conformitate cu soluţia urmărită de UE prin proiectul Nabucco.
Azerbaidjanul s-a angajat deja să livreze Bulgariei două miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Opţiunile discutate de experţii bulgari şi azeri includ implicarea, pe lângă Bulgartransgaz şi compania azeră de stat SOCAR, a unui consorţiu care operează zăcământul Şah Deniz, format din BP (25,5%), Statoil (25,5%). Total (10%), Lukoil (10%), Socar (10%), NaftIran or Nico (10%) şi TPAO (9%).
Bulgaria este un susţinător al Nabucco, pentru care Azerbaidjanul este cel mai important furnizor, şi ar putea primi o parte din gazele azere prin acest gazoduct, după finalizarea proiectului.
În privinţa rutei prin Marea Neagră pentru gaze compresate sau lichefiate, guvernul bulgar este în urma României, care a încheiat deja un acord cu Azerbaidjanul şi Georgia pentru proiectul AGRI.
Într-o întâlnire recentă la Sofia, preşedinţii Bulgariei şi Azerbaidjanului au stabilit ca 2011 să fie termenul limită pentru lansarea primelor livrări de gaze azere către partea bulgară.