Bulgaria îngheaţă proiectul Belene şi renunţă la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis

Bulgaria va îngheţa proiectul de dezvoltare a celei de-a doua centrale nucleare, Belene, şi renunţă la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis din cauza lipsei de garanţii că aceste proiecte vor fi profitabile, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, citat de Novinite.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Bulgaria îngheaţă proiectul Belene şi renunţă la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis

Bulgaria îngheaţă proiectul Belene şi renunţă la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bulgaria îngheaţă construcţia Belene şi continuă să caute un investitor străin strategic. Nu există indicii clare legate de momentul în care Bulgaria va recupera banii investiţii în centrala nucleară. Suntem pregătiţi să stăm la masa negocierilor pentru a discuta preţul investiţiei cu oricine poate prezenta o ofertă. Orice altceva ar reprezenta discuţii inutile", a afirmat Borisov, după o întâlnire cu ambasadorii statelor din Uniunea Europeană la Sofia.

El a estimat cheltuielile necesare construirii centralei nucleare făcând comparaţie cu un contract de 20 de miliarde de dolari semnat recent între Rusia şi Turcia pentru dezvoltarea a patru reactoare pentru prima centrală nucleară turcă.

"Dacă cineva îmi poate spune de unde pot face rost de 26 de miliarde de leva pentru Belene, şi când ne vom recupera banii, pot fi acuzat de întârzierea proiectului", a adăugat premierul.

Proiectul Belene a fost iniţiat la sfârşitul anilor '80, însă a fost îngheţat până în 2008. La acea dată, costurile necesare construirii centralei erau estimate la patru miliarde de euro, jumătate din sumă urmând a fi adusă de grupul german RWE, în schimbul a 49% din facilitatea nucleară.

După ce guvernul condus de Borisov a venit la putere, în vara anului trecut, Sofia a majorat estimările privind investiţiile necesare la Belene la zece miliarde de euro. În toamna anului 2009, RWE s-a retras din proiect, ceea ce a obligat autorităţile să caute un nou investitor strategic.

Centrala nucleară ar fi urmat să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. În aceste condiţii, Moscova a oferit Sofiei două împrumuturi, respectiv unul de patru miliarde de euro în primăvara lui 2009 şi altul de două miliarde de euro la începutul acestui an, fondurile urmând a fi utilizate la dezvoltarea proiectului până la găsirea unui investitor străin.

Cu toate acestea, ofertele Rusiei au fost respinse de autorităţile bulgare, acestea preferând un partener din vestul Europei.

Premierul a anunţat, totodată, în mod surprinzător, că Bulgaria va renunţa la proiectul de construire a oleoductului Burgas-Alexandroupolis, motivând decizia prin temerile legate de neprofitabilitatea acestuia. Borisov a atras atenţia, de asemenea, asupra aversităţii pe care o are populaţia regiunii din jurul oraşului Burgas la adreasa oleoductului.

"Conducta trece prin zone protejate care fac parte din reţeaua europeană Natura 2000 şi, pe deasupra, nu există garanţii că ne-am putea recupera investiţiile pe teremen scurt. Am văzut ce s-a întâmplat în Golful Mexicului", a spus el.

Declaraţiile premierului intervin după ce Rusia a avertizat că ar putea amâna pe teremen indefinit construcţia oleoductului, care va lega Grecia de Bulgaria, în cazul în care Sofia nu va încheia evaluarea proiectului în următoarele luni. Grecia a cerut, de asemenea, progrese în construirea conductei, în anticiparea unor investiţii şi taxe de tranzit viitoare.

Bulgaria, Grecia şi Turcia au convenit în 2007 să construiască oleoductul Burgas-Alexandroupolis, după mai mult de zece ani de discuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici