Bulgaria reduce estimările de creştere a PIB din cauza problemelor din lumea arabă şi Japonia

Ministerul de Finanţe din Bulgaria a redus estimările referitoare la creşterea economică din 2012 şi 2013 din cauza problemelor din lumea arabă şi a efectelor cutremurului devastator din Japonia, transmite Novinite.

Urmărește
4 afișări

Autorităţile anticipează că economia va avansa anul viitor cu 4,1%, în loc de 4,7%.

Pentru 2013, prognoza a fost revizuită în scădere cu 0,9 puncte procentuale, la 4%, a declarat Boriana Penceva, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, la prezentarea Programului Naţional de Reformă 2015 al Guvernului, parte a strategiei "Europe 2020" a Uniunii Europene.

În pofida acestor revizuiri, Penceva a subliniat că Orientul Mijlociu ar putea avea până la urmă unele efecte pozitive asupra economiei bulgare.

"Situaţia din Orientul Mijlociu este foarte complicată. Va afecta piaţa carburanţilor şi a materiilor prime, cu consecinţe variate pentru Bulgaria. Unele dinamici vor influenţa exporturile şi creşterea economică şi ar putea redirecţiona investiţii din Orientul Mijlociu în Bulgaria", a spus ea.

Programul Naţional de Reformă include obiectivele majore ale Bulgariei, în cadrul "Europe 2020", cum ar fi o rată de angajare de 76% până în 2020 şi cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare echivalente cu 1,5% din PIB.

Până în 2020, eficienţa energetică a Bulgariei ar trebui să crească cu 25%, iar sursele de energie regenerabilă, calculate sub formă de consum final de energie, să ajungă la 1,5% din PIB.

În următorii zece ani, guvernul intenţionează să scoată din sărăcie 260.000 de bulgari, să reducă numărul copiilor care abandonează şcoala cu 11%, iar 36% dintre bulgarii cu vârste de 30-34 de ani să aibă studii universitare.

Penceva a mai spus că investiţiile în infrastructura rutieră şi de mediu sunt prioritare şi vor contribui la accelerarea creşterii economice pe termen mediu.

Ministerul de Finanţe urmează să depună versiunea finală a Programului Naţional de Reformă la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii aprilie, după ce va fi aprobat de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici