Bulgaria renunţă la planurile de a construi centrala nucleară de la Belene

Bulgaria a renunţat la planurile pentru centrala nucleară de la Belene, cu o capacitate de 2.000 de MW, şi va construi în schimb o centrală pe gaze naturale, a declarat, miercuri, la un post de radio local, un secretar de stat din Ministerul de Finanţe.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Bulgaria renunţă la planurile de a construi centrala nucleară de la Belene

Bulgaria renunţă la planurile de a construi centrala nucleară de la Belene (Imagine: Shutterstock)

Proiectul Belene nu a reuşit să atragă suficient interes din partea investitorilor privaţi în ultimii trei ani, după ce grupul german RWE s-a retras în 2009 din cauza temerilor legate de finanţare. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a afirmat în numeroase rânduri că proiectul nu va continua dacă nu va reuşi să atragă investitori occidentali.

"Centrala nucleară de la Belene nu va fi construită, iar în loc va fi construită o centrală pe gaze naturale", a spus secretarul de stat din Ministerul de Finanţe Vladislav Goranov la postul naţional de radio.

Bulgaria va plăti reactorul de 1.000 de MW construit deja şi va încerca să-l instaleze la centrala nucleară operaţională de la Kozlodui. Bulgaria a cheltuit 1,4 miliarde de leva (circa 700 milioane de euro) cu proiectul Belene, pentru care precedentul guvern de la Sofia a contractat compania rusă Atomstroyexport. Goranov a afirmat că Bulgaria va trebui să mai cheltuiască în urma proiectului încă 100 de milioane de euro.

Decizia renunţării este conformă cu poziţia autorităţilor bulgare începând din 2009, când au început o analiză a marilor proiecte energetice şi au avertizat că le vor abandona pe cele care nu se dovedesc viabile economic şi nu sunt în concordanţă cu interesul naţional.

Ministrul Economiei, Delian Dobrev, va merge joi la Moscova, după ce luni premierul Borisov a discutat cu şeful executivului rus, Vladimir Putin, a adăugat secretarul de stat.

UE şi SUA şi-au exprimit de multe ori îngrijorarea că o nouă centrală nucleară construită în Bulgaria de o companie din Rusia va creşte depedenţa ţării de Moscova, care s-ar putea folosi de atuurile energetice pentru a obţine influenţă politică.

Bulgaria importă peste 95% din gazele naturale de la Gazprom, iar singura rafinărie din ţară este deţinuită de grupul LUKOIL, de asemenea din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici