Bulgaria şi România sunt cele mai sărace state din Uniunea Europeană

Bulgaria şi România sunt cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene, în timp ce Luxemburg şi Irlanda sunt cele mai bogate, potrivit Biroului pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Bulgaria şi România sunt cele mai sărace state din Uniunea Europeană

Bulgaria şi România sunt cele mai sărace state din Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto)

Bulgaria are cea mai redusă cotă a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, doar 38 de unităţi, urmată de România cu 41 de unităţi şi Turcia, stat care aspiră să adere la UE, cu 42 de unităţi.

Luxemburg rămâne de departe cel mai bogat stat al Uniunii Europene, urmat de Irlanda, care nu reuşeşte să obţină decât jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor al acestuia.

Statistica Eurostat arată că în ceea ce priveşte puterea de cumpărare, PIB-ul pe cap de locuitor al Luxemburgului, înregistrat anul trecut, a fost de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, 276 de unităţi.

Paritatea puterii de cumpărare este un instrument artificial care elimină diferenţa preţurilor dintre state.

Eurostat a anunţat că rezultatele Luxemburgului sunt amplificate de numărul mare de muncitor transfrontalieri, care lucrează în acest stat şi ajută la creşterea PIB-ului dar nu locuiesc acolo, reducând în acest mod numărul de persoane la care se împarte PIB-ul.

Irlanda, unul dintre marii beneficiari ai fondurilor Uniunii Europene, a reuşit să obţină 146 de unităţi pentru PIB pe cap de locuitor. Pe locul trei s-a clasat Olanda cu 131 de unităţi şi pe patru Austria, cu 128.

Italia, care are cea de-a treia economie ca mărime din zona euro, este aproape de media europeană cu 101 unităţi, în scădere cu două unităţi faţă de 2006. Italienii au pierdut din avantajul faţă de Spania, a patra economie a Uniunii, care a atis 107 unităţi pentru PIB pe cap de locuitor în 2007, în creştere cu 2 unităţi faţă de 2006.

Franţa s-a menţinut la 111 unităţi, iar Germania a scăzut cu un punct faţă de 2006, la 113 unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici