Bulgaria şi Turcia promit să asigure gaze naturale pentru Nabucco peste necesarul gazoductului

Bulgaria şi Turcia îşi vor folosi contactele pentru a asigura viitoarei conducte Nabucco o cantitate de gaze naturale mai mare decât are nevoie, potrivit preşedinţilor celor două state, Gheorghi Pârvanov şi Abdullah Gul, transmite Novinite.

Urmărește
7 afișări

Preşeditele Gul a sosit luni într-o vizită de două zile în Bulgaria şi s-a întâlnit pentru prima oară cu omologul său bulgar.

"Bulgaria, prin contactele sale, a încheiat acorduri cu Azerbaidjan, Turkmenistan şi alte ţări care pot fi surse de gaze naturale pentru Nabucco. Contactele Turciei cu acestea şi alte state sunt chiar mai intense, iată de ce Bulgaria şi Turcia au un rol esenţial în asigurarea cantităţilor necesare de gaze pentru Nabucco şi chiar peste capacitatea anuală prevăzută, de 31 de miliarde de metri cubi", a declarat Pârvanov la o conferinţă de presă comună cu Gul.

Preşedintele turc a susţinut punctul de vedere al lui Pârvanov despre rolul esenţial avut de Bulgaria şi Turcia pentru atragerea unor livrări suficiente de gaze destinate Nabucco.

Viitorul gazoductului a cărui construcţie este susţinută de Uniunea Europeană a fost pus sub semnul întrebării tocmai din cauza incertitudinilor legate de atragerea furnizorilor.

Viitorul proiectului Nabucco a fost unul dintre principalele subiecte de discuţie ale întâlnirii dintre Pârvanov şi Gul.

Cadrul legal pentru proiectul gazoductului a fost finalizat în iunie, odată cu semnarea unor acorduri de susţinere a acestuia de către cele cinci state de tranzit, Austria, Bulgaria, România, Turcia şi Ungaria, cu consorţiul Nabucco.

Începerea lucrărilor de construcţie a Nabucco, care urmează să transporte gaze din regiunea caspică către Europa, a fost amânată pentru 2013, urmând ca gazoductul să intre în exploatare în 2017, în loc de 2015.

Valoarea estimată a proiectului este de opt miliarde de euro.

Cei doi preşedinţi au vorbit şi despre un alt proiect, de accelerare a interconectării reţelelor de gaze ale celor două ţări, pentru a evita impactul unor crize internaţionale precum cea din 2009, dintre Rusia şi Ucraina, care a blocat livrările ruseşti către Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici