Noul guvern al Bulgariei, instaurat după alegerile din luna iulie, a lansat o serie de evaluări privind oportunitatea participării în mai multe proiecte, ca centrala nucleară de la Belene, gazoductul South Stream sau oleoductul Burgas-Alexandroupolis, în toate fiind implicată şi Rusia.
Ministrul bulgar va discuta pe această temă cu omologul său rus Serghei Şmatko, care urmează să întreprindă joi o vizită la Sofia.
Oficialii bulgari au lansat un proces de evaluare al proiectelor energetice pentru a stabili dacă acestea corespund intereselor naţionale şi au afirmat că vor cere sfatul Uniunii Europene înainte de a lua o decizie.
„Ne vom exprima aşteptările de a beneficia de avantaje economice pentru ţara noastră din proiectele (energetice – n.r.) comune. Toate aceste lucruri trebuie puse într-un context european privind asigurarea securităţii aprovizionării”, a spus Traikov, referitor la discuţiile pe care le va purta cu Şmatko.
Bulgaria, aproape în totalitate dependentă de Rusia în privinţa importurilor de gaze naturale, a fost cel mai grav afectată ţară europeană în urma crizei ruso-ucrainene din ianuarie, care a condus la sistarea aprovizionării cu gaz rusesc a majorităţii statelor din Europa Centrală şi de Est.
Executivul bulgar a anunţat deja că prioritar este proiectul gazoductului Nabucco, la care participă şi România, dar că nu intenţionează să renunţe la dezvoltarea South Stream. Premierul Boiko Borisov a declarat, însă, săptămâna trecută, la un post bulgar de televiziune, că nu vede participarea Bulgariei la construcţia Burgas-Alexandroupolis ca fiind benefică.
Guvernul urmează să decidă în privinţa proiectelor energetice până în luna noiembrie.
Premierul rus Vladimir Putin a cerut Sofiei, la începutul lunii, să accelereze procesul de evaluare, şi a precizat că în cazul anulării angajamentelor Bulgariei, Rusia va găsi alternative.