Bulgaria va dezafecta patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui
Compania franceză ONET Technologies a semnat, luni, la Sofia, un contract ce marchează începutul dezafectării celor patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, închise la solicitarea Bruxelles-ului ca una din condiţiile aderării Bulgariei la Uniunea Europeană.
Bulgaria va dezafecta patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Contractul, care prevede tratarea deşeurilor stocate la patru reactoare închise în 2002 şi în 2006, reprezintă "o primă etapă concretă a dezafectării" acestor reactoare, a declarat directorul general al ONET, Guy Veidig.
"Acest lucru va reprezenta încheierea exploatării definitive a celor patru reactoare" de 440 de megawaţi fiecare, a confirmat directorul adjunct al centralei, Valetin Ribarski.
Pentru a putea adera la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, Bulgaria a închis împotriva voinţei sale cele patru reactoare de o capacitate totală de 1.760 de megawaţi, considerate învechite de Comisia Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
O licitaţie pentru dezafectarea instalaţiilor reactoarelor este în curs.
Potrivit ONET, este vorba despre "unul din cele mai importante contracte de dezafectare din ţările est-europene finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)"
BERD administrează compensaţiile în valoare de 550 de milioane de euro pe care Bulgaria le-a primit pentru închiderea celor patru reactoare de la Kozlodui.
"Obiectivul (contractului) este de recupera şi de a trata 3.600 de metri cubi de concentrate pe bază de bor de la evaporatoare cu scopul de a reduce volumul deşeurilor cu 90 la sută".
Singura centrală nucleară bulgară funcţionează în prezent cu două unităţi cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare.
A doua centrală nucleară cu o capacitate de 2.000 de megawaţi va fi construită la Belene, situat la vest de Kozlodui, tot pe Dunăre. Proiectul va fi realizat de compania rusă Atomstroieksport, în calitate de subcontractor al consorţiului franco-german Areva/Siemens, specializat în sisteme de securitate.
Banca franceză BNP Paribas va gera procesul de finanţare a construcţiei. Prima unitate a centralei va începe să producă energie în decembrie 2013, iar cea de-a doua în iunie 2014.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO