Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”

Preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM este analizată după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele ofertei umflate, inclusiv temeri de influenţă rusă, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, într-un interviu pentru ziarul Financial Times.

Urmărește
14971 afișări
Imaginea articolului Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”

Grupul energetic maghiar MVM a depăşit recent alte companii interesate de achiziţionarea diviziei de furnizare de gaze şi energie electrică a E.ON din România.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mişcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit preluarea unei companii feroviare de către o companie din Ungaria în parte din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.

„Am văzut un precedent în Spania, unde o tranzacţie implicând o entitate maghiară a fost respinsă de o comisie similară celei din România”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea pentru a ajunge la o decizie”.

E.ON Energie România deserveşte milioane de clienţi români cu energie electrică şi gaze, cu o cotă de piaţă care se apropie de 50 la sută, a spus el.

MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri şi a fost principalul importator de gaze ruseşti în Ungaria. De asemenea, aceasta operează o centrală nucleară de concepţie rusească în Ungaria, care este în curs de extindere cu ajutorul Rosatom, gigantul nuclear de stat al Rusiei.

Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la E.ON Energie, pe care Burduja l-a estimat la cel mult 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuşi să plătească concurenţii, printre care şi două companii energetice româneşti deţinute de stat.

Burduja a declarat că serviciile de informaţii vor contribui la evaluarea riscului preluării E.ON Energie de către MVM.

„Valoarea tranzacţiei va fi analizată ... şi potenţialele implicaţii pe piaţa energiei”, a spus el. „Vom investiga în continuare, probabil solicitând şi un punct de vedere din partea instituţiilor de securitate naţională”.

„Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”, a declarat Burduja, adăugând că România se străduieşte să îşi exploateze propriile resurse de gaze naturale şi să cumpere provizii suplimentare de pe piaţa spot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici