Burduja, despre preţul energiei: Fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei

Datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025, a spus, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Burduja, despre preţul energiei: Fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei

Burduja, despre preţul energiei: Fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o nouă întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM şi asociaţiile producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza situaţia din Piaţa de Echilibrare şi soluţiile posibile.

MInisterul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat a doua întâlnire de lucru pentru a analiza şi discuta soluţiile pentru stabilizarea Pieţei de Echilibrare cerute în şedinţa din urmă cu o săptămână.

În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei.

În urma întâlnirii de miercuri, Ministerul Energiei, ANRE şi Transelectrica vor trece la pasul următor şi vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piaţa de Echilibrare, respectiv:
- transparentizarea tranzacţiilor;
- crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piaţa de echilibrare;
- posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

Acţiunile Ministerului Energiei au scopul proactiv de a anticipa şi elimina potenţiale riscuri.

„Obiectivul nostru este să menţinem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanţul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuţiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcţionarea pieţei de echilibrare. Trebuie însă să înţelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanţa. În mandatul meu am reuşit să miscăm lucrurile, de aceea, ne bucurăm că proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă şi am reuşit să atragem miliarde de euro pentru investiţii în noi capacităţi de producţie de energie regenerabilă şi în capacităţi de stocare”, spune Burduja.

Ministrul afirmă că aceste iniţiative vor crea un cadru sustenabil şi vor asigura preţuri corecte pentru consumatori.

„Pe termen scurt, vom identifica soluţiile complementare necesare pentru a stabiliza piaţa”, a mai declarat Sebastian Burduja.

Totodată, acesta subliniază că, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu şi lung, menite să accelereze investiţiile în capacităţi de producere şi stocare a energiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici