- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.02.2025, 11:54)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Burduja recunoaşte că România a importat gaz din Ungaria. Ministrul nu exclude noi importuri, pentru că "e ger". Ce se întâmplă cu facturile noastre?
- Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, recunoaşte faptul că a existat un volum de până la 2 milioane de metri cubi de gaz pe care România l-a importat din Ungaria, săptămâna trecută.
- Despre facturile care întârzie din octombrie 2024, ministrul le recomandă românilor să îi scrie lui pe e-mail.
Urmărește
1151 afișări
Burduja recunoaşte că România a importat gaz din Ungaria. Ministrul nu exclude noi importuri, pentru că "e ger". Ce se întâmplă cu facturile noastre?
Sebastian Burduja a fost întrebat, luni, la Digi24, dacă este adevărat că România a importat vineri gaze din Ungaria pentru acoperirea consumului intern şi a recunoscut că informaţia este reală.
„Da, a existat un volum de până în 2 milioane de metri cubi pe care l-am importat din Ungaria la un consum total de 50 de milioane de metri cubi. Deci, vă daţi seama, vorbim de o cantitate totuşi mică”, a spus Burduja.
În contextul în care Ungaria depinde foarte mult de gazele ruseşti, Burduja a precizat că este cunscut acest fapt, că Ungaria importă destul de mult gaze din Rusia, dar nu doar din Rusia.
„Aceste volume de gaze importate de România au fost cumpărate de pe piaţa lor liberă, dacă vreţi. De pe bursa lor de mărfuri, cum se întâmplă în România. Şi atunci este greu să ne dăm seama exact sursa acestor gaze. Numai cei care le-au importat, deci fornizorii sau traderii, în funcţie de cine a făcut această tranzacţie, ar puteexclude acest scenariu (să fie gaze ruseşti - n.r.). În general, cum se întâmplă şi cu gazele cumpărate, de exemplu, de OMV Petrom din Turcia, vin cu o garanţie, că nu sunt gaze ruseşti. Deci putem să avem un nivel de confort. Indiferent, în general, în februarie, şi vreau ca românii să nu-şi facă griji, pentru că au existat tot felul de teorii ale conspiraţiei: nu există un scenariu în care România să rămână fără gaz. În general, în februarie, când nivelul acesta de înmagazinare gaz scade în România, şi ăsta se întâmplă fiecare an, este undeva la peste 40% azi, deci, peste ţinta impusă de Uniunea Europeană, ne-am achitat de toate aceste obligaţii. E adevărat, cu cât scade nivelul, cu atât capacitatea de extracţie din depozite scade şi ea, şi am avut şi avem în continuare un episod de frig”, a explicat sebastian Burduja.
Ministrul nu exclude ca România să trebuiască să importe în continuare gaze, pentru că e ger.
„Cel mai probabil (vom mai importa - n.r.). Asta e o decizie de piaţă (dacă vom importa tot din Ungaria - n.r.). Deci, traderii, fornizorii importă de unde este mai ieftin. Dacă va fi mai ieftin, de exemplu, din Turcia, vor importa din Turcia, din Ungaria sau din alte zone. Mai trebuie spus un lucru, România susţine şi Republica Moldova. Şi cred că este o datorie morală să o facem. Şi acolo sunt volume importante. Au fost zile în care am exportat şi 10 milioane de normal metri vubi, deci de 5 ori decât s-a importat din Ungaria în ziua de vineri, aşa cum spuneaţi. Şi o facem în termeni comerciali. Deci nu dăm aceste gaze gratis, cum am mai auzit teoriale conspiraţiei, o facem în termeni comerciali, dar e important că avem aceste gaze şi avem acest gazoduct Iaşi - Ungheni, deci interconectarea cu fraţii noştri de peste Prut”, a mai spus Burduja.
Ministrul Energiei a mai fost întrebat despre întârzierea facturilor la energie, unele chiar din luna octombrie.
„Depinde de furnizor. Dacă este Hidroelectrica, în trecut am mai avut întârziere, dar pe parcursul ultimului an s-au reglat foarte multe şi îi felicit pe această cale, pentru că ei au luat, practic, partea de furnizare de la zero. Era o companie care doar producea energie electrică în hidrocentrale. La fel, Romgazul va intra până la finalul acestui an pe partea de furnizare, deci va putea să ofere nişte preţuri foarte competitive”, a răspuns Burduja.
El le-a recomandat consumatorilor cărora le-au întârziat facturile să îi scrie la sebastian.burduja@energie.gov.ro şi le promite că le va răspunde personal.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Cine este gelatierul român care a câştigat un premiu la cea mai prestigioasă competiţie continentală din industria îngheţatei artizanale?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Fiica lui Adrian Minune a confirmat divorțul! Adriana Simionescu și Nicu și-au spus ADIO după 6 luni de căsnicie
CANCAN.RO
Ce pensie va primi Klaus Iohannis după ce a demisionat din funcția de președinte. Mai beneficiază și de o indemnizație de 12.000 de lei lunar
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe