Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a condus, vineri, un nou comandament energetic naţional, axat pe evaluarea preţurilor de pe piaţa de energie şi pe pregătirea unor soluţii pentru perioada următoare.
El afirmă că România a ajuns la un nivel record în privinţa depozitelor de gaze naturale – peste 96,7% din capacitatea de înmagazinare este deja atinsă, ceea ce ne oferă siguranţă pentru iarnă. Stocurile de cărbune depăşesc 500.000 tone, iar gradul de umplere al lacurilor de acumulare este la 70,5%, suficient pentru a ne acoperi nevoile energetice iarna ce vine.
„Totuşi, preţurile de pe piaţa europeană continuă să ne dezavantajeze. România a respectat calendarul de decarbonizare şi a sprijinit activ Ucraina şi Republica Moldova, dar când vine vorba de a beneficia de preţuri similare celor din Vestul Europei, lucrurile stau altfel. E nevoie de echitate în toată Europa. Vom lucra cu omologii noştri din ţările aflate în situaţii similare, mai ales Grecia şi Bulgaria, pentru a prezenta un plan care să rezolve această situaţie şi vom ridica problema la nivel european. Şi România poartă o parte din vină, pentru lipsa timp de peste 30 ani a investiţiilor atât de necesare în sectorul energetic. Dar asta schimbăm acum, cu o nouă viziune şi 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, atrase în ultimul an şi trei luni de mandat”, afirmă ministrul energiei.
Burduja dă asigurări că preţurile la energie rămân plafonate în această iarnă, indiferent de fluctuaţiile de pe piaţă.
„România face paşi concreţi spre modernizarea sectorului energetic. Până la sfârşitul acestui an, vom avea o capacitate de producţie de aproape 1700 MW noi în sistem, inclusiv peste 100 MW capacitate de stocare”, încheie Burduja.