Bursa a căzut marţi cu 7,4%, cel mai sever declin din martie 2005

Bursa a căzut marţi cu 7,41%, cel mai sever declin din ultimii trei ani şi cinci luni, linia descendentă fiind mai accentuată pe acţiunile BRD, care s-au prăbuşit cu 13,25%, şi pe titlurile SIF-urilor, care au coborât cu 8,98%.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Bursa a căzut marţi cu 7,4%, cel mai sever declin din martie 2005

Bursa a căzut marţi cu 7,4%, cel mai sever declin din martie 2005

O scădere mai accentuată a indicelui general al pieţei a fost înregistrat în şedinţa din 28 martie 2005, când piaţa s-a prăbuşit cu 9,78%.

La finele şedinţei de marţi, indicele BET-C a atins un nou minim al ultimilor trei ani, un nivel mai redus fiind înregistrat doar la 29 august 2005.

La nivelul capitalizării declinul pieţei a însemnat un minus de 6,14 miliarde lei (1,87 miliarde euro), valoarea de piaţă a companiilor de la Bursă coborând de la 94,42 miliarde lei (26,07 miliarde euro) la 88,31 miliarde lei (24,19 miliarde euro).

Regresul Bursei a fost peste scăderea indicilor marilor pieţe europene, care la momentul închiderii şedinţei de la Bucureşti erau în coborâre cu până la 6,11%, în cazul bursei de la Viena.

De asemenea, bursa din Rusia a suspendat tranzacţiile timp de o oră, ca urmare a declinului acţiunilor cu peste 15%.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale a căzut cu 13,25%, ultimele operaţiuni fiind efectuate la 13,1 lei. În partea a doua a zilei, investitorii au pus presiune mare la vânzarea acestor acţiuni, şi preţurile au coborât chiar cu 13,91%, minimul zilei.

"Există un zvon în piaţă potrivit căruia Societe Generale ar avea o expunere mare pe Lehman Brothers, iar după anunţul de luni privind falimentul băncii americane, o parte dintre investitorii în Societe Generale s-au panicat, aşteptându-se la scăderi mari şi pe acţiunile băncii franceze. Astfel, au vândut şi BRD, la fel cum au făcut şi când a fost problema cu frauda făcută de Kerviel", a afirmat un broker.

În urma aplicării algoritmului de fixing, media cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni a fost cu 7,1% mai jos faţă de nivelul de la finele şedinţei de luni. Regresul indicelui a fost apropiat de căderea din 20 martie, când BET a căzut cu 7,29%.

La finalul tranzacţiilor indicele BET a avut cel mai redus nivel din ultimii trei ani şi nouă luni, o valoare mai mică fiind atinsă doar în şedinţa din 24 decembrie 2004.

Acţiunile celor cinci SIF au avut marţi cea mai grea zi din ultimii doi ani şi cinci luni, media preţurilor coborând cu 8,98%. Numai în şedinţa din 28 martie 2006 indicele BET-FI a avut un ritm descendent apropiat, coborând cu 8,99%.

Presiunea la vânzarea titlurilor SIF a dus indicele BET-FI la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, o valoare mai mică fiind înregsitrată numai la 28 iulie 2005.

Prăbuşirea SIF-urilor a doborât şi indicele extins al Bursei, care a încheiat ziua cu 7,49% sub referinţă.

Trendul puternic descendet al pieţei a fost urmat şi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, preţurile coborând cu 5,85%.

Tranzacţiile au însumat 54,7 milioane lei (15,1 milioane euro), din care 21,2 milioane lei (5,8 milioane euro) valoarea unui transfer special cu acţiunile Petrom. Comparativ cu rulajul şedinţei de luni, de 15,7 milioane lei (4,3 milioane euro), lichiditatea este de aproape 3,5 ori mai mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici