- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2011, 13:32)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a coborât cu 4,4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea scăderilor de pe pieţele externe
Bursa cobora cu 4,36% la mijlocul şedinţei de luni, consemnând încă o zi de corecţii severe, însă pe un rulaj în scădere, sub presiunea declinului pieţelor externe după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite.
Urmărește
98 afișări
Bursa a coborât cu 4,4% în prima parte a şedinţei, sub presiunea scăderilor de pe pieţele externe (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
Unii investitori s-au grăbit din primele minute să introducă ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, astfel că piaţa a căzut cu 4%, însă pe volume mai reduse de tranzacţionare decât la începutul şedinţei de vineri, când bursa a deschis în coborâre cu 5,5%. Piaţa locală a încheiat ziua de vineri în picaj cu 4,81%.
În prima jumătate de oră a şedinţei de luni, bursa de la Bucureşti a recuperat o parte din corecţia de la deschidere, în condiţiile în care pieţele vest-europene au revenit pe creştere uşoară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Totuşi, după ora 12:00 bursa de la Bucureşti şi-a accelerat scăderea, în condiţiile în care pieţele mature din Europa s-au întors pe linia descendentă, înregistrând corecţii de până la 2%. Deşi bursele vest-europene sunt pe scădere, acţiunile companiilor europene din sectorul financiar cresc datorită zvonurilor că Banca Centrală Europeană (BCE) a început să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole.
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 4,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 5,07% sub închiderea de vineri. În şedinţa precedentă, indicele BET a căzut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 5,81%.
Linia descendentă a fost vizibilă şi pe acţiunile celor cinci SIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dus indicele BET-FI cu 4,49% sub nivelul şedinţei precedente. Vineri, indicele BET-FI a scăzut cu 4,25%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 4,89% în prima parte a şedinţei de luni. În sesiunea anterioară, indicele a căzut cu 4,25%.
Deşi declinul preţurilor a continuat, investitorii nu au mai fost atât de agresivi la vânzare. Astfel, tranzacţiile cu acţiuni realizate prima parte a şedinţei de luni au totalizat 45,5 milioane lei (10,7 milioane euro), valoare cu 37% sub rulajul din perioada similară a sesiunii precedente, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 26,7 milioane lei, asigurând astfel 59% din rulajul pieţei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,47 lei, preţ cu 1,05% sub nivelul de vineri. Aceste titluri au revenit uşor în prima parte a zilei, după ce chiar în deschidere au căzut cu 2,93% şi au atins un nou nivel minim de la listare, de 0,4611 lei/titlu.
Rulaje de peste 1 milion de lei mai consemnau acţiunile BRD (BRD) - 7 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 4,1 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,9 milioane lei şi, respectiv, Banca Transilvania (TLV) - 1,6 milioane lei.
Aceste titluri consemnau şi cele mai vizibile scăderi din piaţă. Acţiunile Băncii Transilvania coborau cu 7,41%, SIF Moldova cu 6,48%, SIF Oltenia cu 5,65%, iar titlurile BRD pierdeau 4,96%.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în picaj cu până la 2,5%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 3,9%.
Pierderile ar putea fi însă limitate pe pieţele internaţionale, deoarece liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe