- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut cu 0,2%, iar acţiunile FP au închis la cel mai redus nivel de la listare
Bursa a crescut marţi cu 0,24%, într-o piaţă în care unii investitori au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), după ce aceste titluri au atins pragul psihologic de 0,6 lei spre finalul şedinţei, pentru prima dată de la listare.
Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după primele două ore a revenit la nivelul de la finalul şedinţei anterioare, iar titlurile SIF-urilor au trecut pe scădere. După numai 30 de minute, bursa a revenit pe creştere, însă acţiunile celor cinci SIF-uri au continuat să fie tranzacţionate la preţuri din ce în ce mai reduse.
Astfel, la finalul şedinţei indicele BET-FI, care reflectă linia acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF), se plasa cu 1,56% sub nivelul de luni.
Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, nu crede că discuţiile din mediul politic privind schimbarea premierului Boc cu un independent au avut impact în rândul investitorilor.
"Nu văd să fi fost vreo influenţă, nici măcar în ceea ce priveşte acţiunile SIF-urilor, unde de obicei mişcările sunt mai vizibile la unele ştiri. Pe aceste titluri s-a simţit în ultima săptămână o presiune la vânzare, deci nu cred că discuţiile privind o schimbare de premier au avut azi vreo influenţă. Dacă pentru sectorul bancar observăm o menţinere a interesului prin relativa stabilitate a preţurilor, arătând mai degrabă o consolidare prelungită, nu acelaşi lucru îl putem spune despre sectorul SIF-urilor unde continua presiune la vânzare pare să împingă indicele BET-FI către noi minime ale anului. Singurele mişcări mai vizibile sunt pe companiile care au publicat rezultate financiare remarcabile, gen Compa şi Azomureş", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.
Totodată, el consideră că investitorii nu au fost influenţaţi de informaţiile publicate marţi de INS privind scăderea PIB anul trecut cu 1,2%, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%.
"Sunt două lucruri importante la care se uită investitorii străini. În primul rând România trebuie să îşi recapete statutul de «investment grade» şi, totodată, este necesară o promovare la nivelul de «emerging market» de la «frontier market». A doua condiţie se poate realiza prin creşterea free-float-ului la Petrom şi Transgaz prin ofertele secundare anunţate de stat. Această promovare înseamnă introducerea pieţei româneşti în indicele MCSI Emerging Markets", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.
Primele zece titluri în funcţie de lichiditate au menţinut indicele BET la nivelul de luni, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au crescut în medie cu 0,27%.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,27%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 25,9 milioane lei, şi au asigurat 62% din lichiditatea bursei. Aproximativ 10 milioane lei au reprezentat tranzacţiile din ultimele 30 de minute.
Ultimul transfer cu titlurile FP a fost realizat la 0,6 lei, preţ în scădere cu 1,4%. Cotaţia este cea mai redusă de la listarea la Fondului la Bursă, în 25 ianuarie.
Avram spune că nivelul de 0,6 lei/acţiune este perceput de unii investitori ca un nivel psihologic.
Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, afirmă că interesul redus pentru tranzacţionare, exceptând titlurile FP, este explicabil în condiţiile în care investitorii care au vrut să cumpere acţiuni la FP au achiziţionat, însă nu au intrat şi pe alte titluri.
"Mai plastic exprimat, cu o floare nu se poate face primăvară. În prezent speculatorii şi vânzătorii iniţiali pe acţiunile FP sunt cei mai activi în piaţă. Faptul că pieţele externe au evoluţii care asigură randamente satisfăcătoare pentru investitorii semnificativi de acolo, fac ca privirile către pieţele emergente să fie orientate într-o măsură mai redusă, iar în cazul pieţelor precum România oportunităţile sunt mai greu de identificat şi valorificat", a afirmat Bărbulescu.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Paris avansa cu 0,2%, piaţa de la Londra era în scădere cu 0,2%, în timp ce bursa de la Frankfurt era în stagnare. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 0,8%, în timp ce pieţele din Slovenia şi Bulgaria avansau cu 0,1% şi, respectiv, cu 2,8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”