Bursa a crescut cu 1,3%, fără a reacţiona la datele privind ieşirea economiei din recesiune
Bursa a crescut vineri cu 1,28% şi a recuperat o parte din corecţia de 2,4% din precedentele patru şedinţe, dar brokerii cred că investitorii nu au reacţionat la ştirea privind ieşirea României din recesiune, deoarece au anticipat evoluţia şi au ridicat preţurile încă de la începutul anului.
Dragoş Dărăbuţ, analist la casa de brokeraj Tradeville, spune că aşteptările investitorilor legate de ieşirea economiei din recesiune erau deja incluse în preţ, iar din acest motiv confirmarea estimărilor iniţiale nu a adus modificări consistente în piaţă.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
"Având în vedere că, în ultima perioadă, nu au apărut date fundamentale negative care să perturbe încrederea în economie, este greu de spus de ce bursa nu înregistrează creşteri mai susţinute în această perioadă. Cu toate acestea, stăm uşor mai bine în comparaţie cu bursele europene, indicele general al pieţei, BET-C, având o apreciere cu 7,84% faţă de începutul anului, în comparaţie cu Eurostoxx50 care a crescut cu 2% în acelaşi interval, şi suntem la un nivel similar cu pieţele americane, unde S&P500 a înregistrat o creştere cu 7,24%, iar Dow Jones Industrial Average cu 9,66%", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.
Analistul crede că până la finalul anului indicii BET şi BET-FI ar putea depăşi nivelurile din mai 2010, luna în care bursa a scăzut semnificativ şi ulterior a intrat într-o perioadă prelungită în care a consemnat variaţii şi rulaje reduse.
"Aceste scenariu este posibil dacă situaţia economică din ţările europene îndatorate excesiv, cum sunt Grecia, Portugalia şi Spania, nu se înrăutăţeşte. Piaţa locală are mult de recuperat până să ajungă din nou la nivelurile maxime istorice, însă trebuie sa admitem că şi revenirea economiei nu este explozivă, ceea ce face ca nici creşterile în profitabilitate ale companiilor să nu fie extraordinare şi, în consecinţă, nici aprecierile bursiere nu vor fi foarte mari", a mai spus Dărăbuţ.
Investitorii de la BVB au anticipat încă de joi o corecţie mai severă a acţiunilor SIF Muntenia în şedinţa de vineri, în ziua ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut. De regulă, în data ex-dividend, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv.
Acţiunile SIF Muntenia au scăzut vineri cu 11,78% sau 0,096 lei, la 0,719 lei, iar dividendul net este de aproape 0,068 lei/titlu. Aceste acţiuni au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 2,6 milioane lei.
Corecţia acţiunilor SIF Muntenia a influenţat vizibil traiectoria indicelui BET-FI, care a înregistrat un recul de 0,58%, deşi în prima oră avansase uşor, cu 0,5%.
Atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,71%, la 0,534 lei, influenţate în continuare de ştirea publicată joi de MEDIAFAX potrivit căreia Guvernul împinge până la finele lunii iulie termenul în care trebuie să cedeze acţionarilor privaţi titluri la Fond.
Reacţia investitorilor la această ştire a fost vizibilă încă din a doua parte a şedinţei precedente, când acţiunile Fondului şi-au temperat corecţia la 1,87% după ce în prima jumătate a zilei au căzut cu peste 6% întrucât era data ex-dividend pentru aceste titluri.
Acţiunile Fondului au condus şi vineri detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 12,1 milioane lei. Totuşi, rulajul este de aproape trei ori mai redus decât valoarea cumulată a transferurilor de joi, de 33,6 milioane lei.
La preţuri în creştere uşoară, în medie cu 1,25%, au fost realizate şi ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,84%.
Corecţia titlurilor SIF Muntenia a frânat şi ascensiunea indicelui extins al bursei, BET-XT, care a încheiat ziua în creştere cu 0,53%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25,7 milioane lei (6,2 milioane euro), sumă de 2,5 ori mai redusă decât rulajul din sesiunea precedentă, de 64,6 milioane lei (15,8 milioane euro). Lichiditatea de joi a atins nivelul maxim din ultimele două luni.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, pieţele de la Paris şi Londra erau în creştere cu 0,3%, iar bursa de la Frankfurt înregistra un recul de 0,3%. Oscilaţii reduse erau înregistrate şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO