- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut cu 1,7%, pe o piaţă dominată de acţiunile Fondului Proprietatea
Bursa a crescut cu 1,73%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au dus lichiditatea la nivelul maxim al ultimelor trei luni, după informaţiile că statul a pierdut controlul în AGA la FP, şi, totodată, ordinele de cumpărare au ridicat preţul titlurilor 3,3%.
Potrivit datelor ANRP transmise agenţiei MEDIAFAX, statul a pierdut controlul în AGA de la FP, după ce săptămâna trecută au fost emise şi transmise Depozitarului Central titluri de conversie pentru 10,1% din acţiunile Fondului, de cinci ori mai mult decât în primele trei săptămâni de la reluarea conversiei. În urma conversiilor de săptămâna trecută, pachetul deţinut de Ministerul Finanţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.
"Ştirea că statul a pierdut controlul a cântărit mai mult în deciziile investitorilor de a cumpăra astăzi, decât volumul mare de acţiuni transferat de la stat şi care la un momentdat va intra în piaţă. E clar că atunci când vor intra acţiunile respective în piaţă vom vedea unele corecţii, însă piaţa reacţionează acum la ideea că Fondul poate fi preluat de investitori şi în AGA nu va mai decide statul, care ş-aşa ştim că nu este un manager bun", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin.
El a adăugat că era de aşteptat o revenire a acţiunilor Fondului Proprietatea deoarece corecţiile din ultimele şedinţe nu au reuşit să ducă preţul sub cotaţia minimă atinsă de la listare, de 0,48 lei/titlu. Minimul a fost înregistrat în şedinţa din 25 mai.
Totodată, directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adrian Lupşan crede că preţul din şedinţele anterioare al acţiunilor FP reflecta deja impactul noilor titluri care vor intra în piaţă, întrucât investitorii au anticipat o corecţie încă de la începutul lunii.
"Acesta este farmecul pieţei. Atunci când vine o ştire nu ne gândim că poate informaţia era deja cuantificată în piaţă. Totuşi, acţiunile Fondului Proprietatea vin după ce au căzut de la nivelul de 0,67 lei (de la listare -n.r.). Mâine - poimâine ANRP nu mai are acţiuni şi nici n-o să mai vedem discount de 50% la preţul din piaţă. Mă aştept să-l mai vedem în preţuri mici maxim două luni, după care estimez iniţierea unui trend ascendent de lungă durată. Şi parcă văd că FP la sfârşit de an va fi 0,7-0,75 lei, iar mulţi investitori vor spune: «Ah! De ce n-am cumpărat şi eu la 0,49-0,5 lei?!», a afirmat Lupşan.
Ultimele tranzacţii din piaţa principală cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate la 0,502 lei, preţ cu 3,29% peste cotaţia de la închiderea sesiunii de marţi. Operaţiunile de pe piaţa principală au însumat 39,4 milioane lei (9,5 milioane euro).
Cu acţiunile Fondului au fost realizate şi opt deal-uri în valoare cumulată de 85,3 milioane lei (20,7 milioane euro). Prin tranzacţiile speciale au fost cedate titluri reprezentând 1,24% din acţiunile Fondului. Cele mai mari pachete, în total 0,91% din titlurile FP, au fost transferate la puţin timp după ora 15:00, în decurs de două minute, şi au fost realizate la preţul de 0,5 lei, în creştere cu 2,88%.
Acţiunile FP au asigurat 89% din rulajul bursei, pe care l-au ridicat, totodată, la nivelul maxim din ultimele trei luni, respectiv la 140 milioane lei (34 milioane euro).
Un rulaj mai mare a fost înregistrat la 23 februarie, când Bursa a atins lichiditatea maximă din istorie, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), datorită tranzacţiilor prin care BERD a vândut aproape 5% din acţiunile BRD (BRD) şi a ieşit din acţionariatul băncii din România.
Totodată, lichiditatea de miercuri este de 3,5 ori peste rulajul de marţi, de 39,9 milioane lei (9,6 milioane euro).
La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni era în creştere cu 2,01%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1%.
Acţiunile Fondului au amplificat la 1,98% ascensiunea indicelui BET-FI, care include şi titlurile celor cinci SIF-uri. Acţiunile a trei dintre SIF-uri au înregistrat, însă, rulaje reduse.
"Nu este un interes ridicat pentru SIF-uri, deoarece majoritatea investitorilor aşteaptă decizia de joi de la Curtea Constituţională în privinţa constituţionalităţii pragului. Deşi o situaţie similară a mai fost în urmă cu doi ani, pragul a fost totdeauna o chestiune delicată şi speculatorii au reacţionat la informaţiile care au tot apărut în timp pe această temă", a spus Ciudin.
La închiderea zilei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, era în creştere cu 1,93%.
Acţiunile Oltchim (OLT) au urcat din nou cu 15%, limita maximă de variaţie pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,15 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1,7 milioane lei.
Brokerul de la Carpatica Invest crede că evoluţia acţiunilor Oltchim este determinată în principal de speculatori, care după ce au văzut că PCC continuă să cumpere au reînceput să ridice preţul în ideea că vor putea vinde ulterior, la cotaţii mai mari companiei germane.
PCC a cumpărat în luna mai aproape 4% din acţiunile Oltchim, majorându-şi participaţia de la 12,11% la aproximativ 16%. Achiziţiile companiei germane şi ale fondului de investiţii britanic Carlson Ventures, precum şi ştirile privind preluarea de către Oltchim a unor active de la rafinăria Arpechim i-au stimulat pe speculatori, astfel că preţul acţiunilor combinatului chimic au urcat de la începutul lunii mai de 2,7 ori, de la 0,4166 lei la 1,15 lei.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%, influenţate uşor de unele date sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 1,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO