Bursa a crescut cu 1%, într-o piaţă apatică

Bursa a crescut luni cu 0,98%, într-o piaţă apatică, în care investitorii nu au avut timp să reacţioneze la ştirea cu privire la îmbunătăţirea ratingului de ţară al României, publicată chiar la închiderea şedinţei.

Urmărește
4 afișări

Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de la deschidere la preţuri în creştere uşoară, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au introdus ordine pentru volume reduse. La finalul zilei doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Investitorii nu au avut timp să reacţioneze la ştirea conform căreia agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit ratingul pentru credite pe termen lung, în valută, al României, deoarece informaţia a apărut după închiderea şedinţei bursiere. Ratingul a fost modificat de la "BB+" la "BBB-", astfel că România a revenit în categoria recomandată pentru investiţii.

O astfel de îmbunătăţire a ratingului de ţară era aşteptată de unii investitori.

"Îmbunătăţirea ratingului de ţară, astfel încât România a ajuns la «investment grade», ne repune pe harta unui număr mare de fonduri de investiţii, iar după intrarea acestora în piaţă am putea asista la o creştere a volumelor şi cotaţiilor", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat luni mai mult de două treimi din lichiditate, iar titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 15%, apropiindu-se de cotaţia maximă istorică înregistrată la BVB.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2% peste nivelul de vineri.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

"Pe SIF-uri nu s-au observat tranzacţii majore în ultima perioadă, cu excepţia sfârşitului celui de-al doilea trimestru, unde se poate presupune că au avut loc pentru a optimiza fiscal sau a echilibra unele portofolii", a spus Morariu.

La închidere, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, era în creştere cu 1,09%.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni în valoare cumulată de 25,4 milioane lei, şi au asigurat 69% din rulajul pieţei, de 36,9 milioane lei.

În jurul orei 12:45 au fost realizate două deal-uri cu 0,24% din acţiunile Fondului, pentru 17,7 milioane lei. Transferurile speciale au fost realizate la acelaşi preţ, de 0,5305 lei, similar celui de la finalul şedinţei precedente.

Tranzacţiile din piaţa principală cu acţiunile FP au cumulat 7,6 milioane lei, iar cotaţia a scăzut foarte uşor cu 0,09%, la 0,53 lei.

"FP este lider la tranzacţii datorită dimensiunii mari a companiei şi free-floatului acesteia. Se pare ca in acest palier (0.5-0.55) cumparatorii si vanzatorii sunt dispusi sa faca tranzactii cu volume mai mari de actiuni. După cum arată raportările creşte ponderea investitorilor instituţionali, mai ales străini, şi scade aceea a persoanelor fizice", a afirmat brokerul.

Titlurile Oltchim au urcat semnificativ în a doua parte a zilei, astfel că la final erau cotate la 2,002 lei, cu 15% peste ultimul preţ de vineri. Astfel, preţul a ajuns aproape de nivelul maxim istoric înregistrat pe bursă, la 9 iunie, când erau cotate la 2,325 lei/titlu. Acţiunile combinatului chimic au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 2,8 milioane lei.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 36,9 milioane lei (8,7 milioane euro), a fost, astfel, 2,5 mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor din şedinţa precedentă, de doar 14,8 milioane lei (3,5 milioane euro), care a reprezentat cel mai redus rulaj din ultimele şase săptămâni.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene nu aveau o traiectorie clară, după ce încrederea investitorilor a fost afectată în debutul şedinţei de comentariile agenţiei de rating Standard & Poor's, care a avertizat că rostogolirea datoriilor Greciei conform planurilor actuale ar fi considerată default (incapacitate de plată).

Bursa de la Paris era în scădere cu 0,1%, iar pieţele de la Frankfurt şi Londra avansau cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,6%. Oscilaţii uşoare erau consemnate şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est. Bursele din Bulgaria, Polonia şi Rusia avansau cu până la 0,6%, în timp ce pieţele din Ungaria, Croaţia, Cehia şi Slovenia înregistrau corecţii de cel mult 0,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici