- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.09.2011, 18:24)
- Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bursa a crescut cu 2,9%, după ce în precedentele trei şedinţe a scăzut cu 5,3%
Bursa a crescut cu 2,88% şi a recuperat astfel o parte din scăderea de 5,3% înregistrată în precedentele trei şedinţe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 42% de tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA).
Urmărește
105 afișări
Bursa a crescut cu 2,9%, după ce în precedentele trei şedinţe a scăzut cu 5,3%
Piaţa locală a avansat cu peste 1% încă de la deschidere, revenirea fiind determinată de menţinerea burselor externe pe creştere, de până la 2,9%. Totuşi, la fel ca în precedentele şedinţei, amplitudinea variaţiilor de pe piaţa locală a fost mai redusă decât cea a mişcărilor de pe bursele externe, care au urcat cu până la 4,6%.
"Explicaţia decalajului dintre piaţa românească şi bursele externe atunci când acestea cunosc un reviriment ţine de prezenţa slabă a cumpărătorilor în ringul autohton, iar cei prezenţi adoptă mai degrabă o atitudine de aşteptare, preferând acumularea defensivă în această perioadă de nesiguranţă şi nelinişti pe plan internaţional", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
La finalul anului, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 3,45%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,48% peste închiderea de luni.
Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 3,4%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 3,33%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni pe piaţa principală de 27,3 milioane lei (6,4 milioane euro), suma reprezentând 58% din rulajul de pe segmentul acţiunilor, de 47,3 milioane lei (11 milioane euro).
În primele două ore au fost realizate şi şase tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA), în valoare cumulată de 20 milioane lei (4,6 milioane euro). Suma reprezintă restul de 42% din rulajul pieţei acţiunilor.
"Deal-urile pot fi puse pe seama unor balansări în portofoliul unui asset manager (administrator de fonduri şi active -n.r.)", a afirmat Chişu.
Valoarea tututor tranzacţiilor cu acţiuni, de 47,3 milioane lei (11 milioane euro), a fost de aproape două ori mai mare decât rulajul de luni, de 24 milioane lei (5,6 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea s-au menţinut în topul rulajelor, cu operaţiuni de 15,3 milioane lei, iar preţul a crescut cu 3,6%, la 0,4455 lei. Cu acţiunile FP au fost realizate şi două deal-uri cu 0,1% din titlurile Fondului, pentru 6,1 milioane lei.
Acţiunile Erste au continuat să crească vizibil şi marţi, impulsionate de evoluţia de pe piaţa de la Viena. Market makerii de la BVB au ridicat preţul încă de la deschidere, pentru a-l aduce la un nivel apropiat de cel de pe bursa din Austria. La finalul şedinţei, pe busa de la Bucureşti acţiunile Erste erau în creştere cu 10,15%, la 90,1 lei (20,9 euro), iar pe piaţa de la Viena avansau cu 9,31%, la 20,72 euro.
"Veştile legate de măsurile propuse de liderii europeni au oferit o nouă gură de oxigen burselor din regiune şi de peste ocean, dar situaţia economico-financiară are încă multe necunoscute care pot oricând să surprindă negativ pieţele inducând deprecieri în continuare. Din acest motiv consider că este puţin probabil ca evoluţia bursei româneşti să fie una diferită de cea a climatului internaţional, iar o revenire a cotaţiilor indicilor spre nivelele de la începutul anului este puţin probabilă", a mai spus brokerul de la IFB Finwest.
Unii investitori au realizat şi transferuri cu produse structurate (2,4 milioane lei), contracte futures (142.000 de lei) şi unităţi de fond (47.000 de lei). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 50 milioane lei (11,6 milioane euro), valoare cu 88% peste cea de luni, de 26,6 milioane lei (6,2 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 1,3 milioane lei, sumă de aproape patru ori mai mare decât rulajul din şedinţa precedentă, de 339.000 de lei.
Titlurile Electromontaj Sibiu (ELJA) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 570.000 de lei, iar preţul a stagnat la 30 de lei.
Bursele vest-europene au urcat cu până la 4,6%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est au crescut cu cel mult 4,5%. Investitorii au reacţionat pozitiv încă de luni la unele informaţii că oficialii europeni lucrează la un plan de a folosi Fondul European de Stabilitate Financiară drept "pârghie" pentru a obţine mai multe fonduri destinate sprijinirii ţărilor cu probleme financiar-fiscale severe.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului