Bursa a crescut cu 5,3% în prima parte a şedinţei, susţinută de revenirea pieţelor externe

Bursa s-a menţinut pe creştere şi era în urcare cu 5,3% la mijlocul şedinţei, recuperând o parte din scăderea de aproape 15% înregistrată în precedentele trei şedinţe, odată cu întoarcerea pieţelor externe pe verde.

Urmărește
429 afișări
Imaginea articolului Bursa a crescut cu 5,3% în prima parte a şedinţei, susţinută de revenirea pieţelor externe

BVB (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Bursa de la Bucureşti consemna la mijlocul zilei cea mai vizibilă revenire dintre pieţele din regiune, după ce în precedentele trei sesiuni a înregistrat cele mai mari scăderi.

Piaţa locală a urcat cu peste 5% încă din primele minute, după şase şedinţe consecutive de scădere, dintre care ultimele trei au fost cele mai dure. Investitorii au reacţionat la revenirea burselor internaţionale, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţat marţi că va menţine dobânzile aproape de zero şi va lua măsuri pentru susţinerea creşterii economice.

Bursele din SUA au urcat marţi cu până la 5,3%, iar pieţele din Asia au avansat cu până la 2,4%. În creştere, cu până la 2%, au deschis şedinţa de miercuri şi bursele vest-europene.

"Creşterile la care asistăm acum sunt doar un un rebound tehnic, sau cel mult emoţional, după revenirea bruscă a pieţelor externe. Situaţia nu s-a schimbat cu nimic după şedinţa Fed de aseară, sunt în continuare cam aceleaşi temeri privind economia SUA, datoriile statelor, măsurile de austeritate. Nu trebuie să ne bucurăm că astăzi este verde, cine ştie ce va fi mâine. Cred că acum avem doar un moment de respiro după panica din ultimele trei şedinţe", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod.

La ora 13:00, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate plasau indicele BET cu 5,42% peste nivelul de marţi, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 5,08%. În precedentele trei şedinţe, indicele BET a coborât cu 13,8%, iar indicele BET-FI a scăzut cu 16,9%.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 5,31%, după ce în sesiunile de vineri, luni şi marţi a căzut cu 16,2%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 5,28%, recuperând o parte din scăderea de 15,4% înregistrată în ultimele trei şedinţe.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 42,2 milioane lei (9,9 milioane euro), valoare de aproape două ori mai redusă decât rulajul din prima parte a zilei anterioare, de 83,5 milioane lei (19,7 milioane euro). În prima jumătate a şedinţei de marţi piaţa căzuse cu aproape 12%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 24,3 milioane lei, şi au asigurat 58% din rulajul bursei. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,458 lei, preţ cu 5,9% peste închiderea de marţi. În prima parte a şedinţei anterioare, titlurile Fondului au consemnat cel mai redus nivel de la listare, de 0,395 lei/acţiune.

Titlurile OMV Petrom (SNP) erau în creştere cu 3,17%, la 0,325 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1,8 milioane lei.

Grupul Petrom a prezentat înaintea deschiderii şedinţei rezultatele financiare înregistrate în primul semestru. Profitul net a urcat în primele şase luni cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vânzările au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului şi revenirii cererii de carburanţi şi gaze naturale.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 2,3%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care urcau cu maximum 3,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici