Bursa a crescut foarte uşor, pe cel mai redus rulaj din ultimele şase săptămâni

Bursa a crescut vineri cu numai 0,2%, însă apatia investitorilor a împins lichiditatea pieţei la cel mai redus rulaj de după 20 mai, respectiv 14,8 milioane lei, sumă din care 77% a fost asigurată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS).

Urmărește
8 afișări

Majoritatea acţiunilor au consemnat variaţii uşoare încă din primele minute, în condiţiile în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au introdus ordine pentru volume foarte reduse.

Directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceucă, consideră că investitorii vor reîncepe să fie mai activi doar dacă ratingul României va fi îmbunătăţit, companiile listate vor anunţa rezultate financiare pentru primul semestru şi pieţele externe se vor menţine pe creştere.

"De asemenea, cred că modalitatea actuală de impozitare a profitului pe piaţa de capital este o piedică importantă în creşterea valorii tranzacţiilor. În iulie-august vor conta rezultatele financiare, dar şi lansarea ofertei de la Petrom. Cred că succesul ofertei de la Petrom poate atrage atenţia tuturor asupra BVB. Să nu uităm că bani există, sunt sume record investite în fonduri mutuale şi depozite bancare", a declarat Ceucă pentru MEDIAFAX.

La finalul şedinţei, doar acţiunile emise de 13 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune că în ultimele două luni nu au fost evenimente majore care să forţeze investitorii să ia decizii rapide, astfel că jucătorii continuă să adopte poziţii de aşteptare.

"Pe de o parte, indicele BET nu a depăşit maximele stabilite în aprilie 2010. Dacă rezistenţa ar fi fost depăşită, atunci s-ar fi urgentat unele decizii de investire. Până la urmă, a dispărut presiunea pentru o decizie rapidă. Pe de cealaltă parte, Greciei i-a mai fost întinsă o mână de ajutor, iar acest lucru a indus un sentiment de siguranţă celor cu poziţii asumate deja, neforţându-i să lichideze rapid deţinerile acumulate. Revenirea economică în România nu se caracterizează printr-o creştere a «free cash-flow», motiv pentru care disponibilul suplimentar pentru investiţii în mediul economic românesc este în continuare scăzut", a afirmat el.

Indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, a scăzut cu 0,33%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,36% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI a crescut cu doar 0,31%, influenţa ascensiunii preţurilor acţiunilor celor cinci SIF-uri fiind temperată de corecţia titlurilor Fondului Proprietatea, de 0,84%.

Pe de altă parte, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat şedinţa în stagnare.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de doar 14,8 milioane lei (3,5 milioane euro), a fost de peste două ori mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 31,1 milioane lei (7,3 milioane euro). Un rulaj mai redus decât cel de vineri a fost înregistrat la 20 mai, când operaţiunile au cumulat doar 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro).

"Nivelele de activitate din primăvara aceasta vor fi reatinse la momentul în care fie noi disponibilităţi băneşti vor trebui plasate, fie echilibrul relativ în care se află pieţele externe la momentul actual va fi rupt de un eveniment distructiv, precum cresterea costurilor de finanţare ale companiilor multinaţionale, fapt care va genera o dorinţă de a pune la adăpost disponibilul bănesc", a afirmat brokerul de la Tradeville.

Titlurile Fondul Proprietatea şi Erste s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor şi, totodată, au asigurat 77% din lichiditatea bursei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 8 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,84%, la 0,5305 lei.

"S-ar părea că acţiunile Fondului Proprietatea trec printr-o perioadă de consolidare. Probabil că pe termen scurt preţul va evolua în intrevalul 0,52-0,55 lei/acţiune", a mai spus Ceucă.

Acţiunile Erste au avut un rulaj de 3,4 milioane lei, sumă din care 2,2 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri, iar pe piaţa principală operaţiuni au totalizat 1,2 milioane lei. Pe piaţa principală, titlurile băncii au crescut cu 3,66%, la 153 lei (36,08 euro), aprecierea fiind determinată în principal de evoluţia acţiunilor de joi pe piaţa de la Viena, după închiderea bursei de la Bucureşti, dar şi de deprecierea leului în raport cu euro.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, acţiunile Erste erau în creştere cu 0,36% pe bursa de la Viena, la preţul de 36,28 euro.

La finalul sesiunii de la BVB, pieţele vest-europene avansau cu până la 0,2%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 0,7%, în timp ce bursele din Croaţia, Cehia şi Rusia avansau cu maximum 1,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici